ostravanka.1

OSTRAVANKA COFFEE SHOP: TADY JE SVĚT JEŠTĚ V POŘÁDKU

Ostravanka v Milíčově ulici je pro milovníky dobré kávy přístavem, kam se rádi vracejí. Řekli jsme si tedy, že zkontrolujeme, zda je Ostravanka stále, i po letech, co tady nabízí výběrovou kávu, pořád tou stejnou kavárnou…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Zatímco někde kavárníci a vůbec provozovatelé restaurací neustále hledají ten správný interiér, mění barvy, nábytek i zaměstnance, tady máte pocit, že se zastavil čas, ale v tom dobrém…

Tady je vše při starém, pár stolečků, pult s dobrotami a atmosféra, kterou mnohé podniky s větším či menším úspěchem hledají… Napadlo mě, že ačkoli je tady opravdu počet míst omezen, snad ještě nikdy se mi nestalo, že bybylo plno do posledního místa…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Sedáme si na vysoké židličky poblíž kávovaru, abychom mohli pokud možno z co nejkratší vzdálenosti sledovat, co dělá baristka u kávovaru, a objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Připravujem hodnotící blok a zapisujem si první poznámky: „Nezahlédla jsem žádnou zásadní chybu. Kávovar slečny udržovaly čistý a prostor za barem taktéž. I když je pravdou, že pokud máte úplně plnou kavárnu, v určité chvíli se vám prostě nakupí hora nádobí a nestíháte uklízet ani pořádně bar. Zde to ale zvládla obsluha s přehledem.“

Jsem potěšena, že baristka při přípravě espressa použila váhu. „To ukazuje na zkušenou baristku, čas extrakce zhruba do třiceti sekund taky seděl. Vyčištění páky od kávového puku hadříkem je tady zjevně standardem a o odpuštění vody ani nemluvím. Šlehání mléka na cappuccino mělo krásný praskavý zvuk a očištění trysky od mléka je taktéž automatické,“ chválíme za kroky, které by měly být samozřejmostí, ale jak vyplývá z našeho seriálu, velmi často nejsou…

 Espresso nás velmi potěšilo. Crema se držela na povrchu a objem taky seděl. „Co do vůně a chuti jsem si po dlouhé době u hodnocení kavárny pěkně pochutnala, prostě super. Voňavé aroma, zpočátku mírná acidita, kterou vystřídalo příjemně hořké tělo. Na takové espresso si zajdete každý den,“ .

ostr-det2

Cappuccino nezaostávalo. Krémová mikropěna s latte artem neměla chybu. Teplota trochu vyšší, ale i tak lahodně mléčné.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Jestli máte ve svém okolí někoho, kdo nadává a žehrá na to, že se všechno mění k horšímu, vezměte ho do Ostravanky na Milíčově ulici – tady je všechno při starém a dobrém…

Doporučení – Perfektní místo na rychlou snídani, přehled tisku, kafe a zase pryč. Dětský koutek by se tu nevešel a na rande či obchodní schůzku to tady taky není ideální. Lidé tady totiž často sedí tak blízko sebe, že by reálně hrozilo, že to, co měl slyšet jen váš partner, uslyší i jiní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *