alter

ALTERNATIVA CAFÉ – DALŠÍ DŮVOD PRO FAJNŠMEKRY, ABY ZVEDLI ZADEK A JELI DO PORUBY

Podnik AlterNativa Café není v Ostravě-Porubě naproti rektorátu VŠB-TUO otevřen dlouho. Vím o nich ještě před návštěvou, že jde o kavárnu, která razí směr výběrové kávy a domácích produktů.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Interiér působí svěže a příjemně, určujícím prvkem je dřevo, a i když je uvnitř řada druhů nábytku od proutěných křesílek až po pohodlné plyšové lenošky, působí to velmi příjemně a kompaktně. Designerským úletem jsou snad jen nápojové lístky strčené ve škvíře březových špalků…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Daří se nám posadit se tak, že vidím baristovi přímo pod ruce a kávovar mám jako na dlani. Napjatě sledujem, jak se nám připravují naše nápoje a výraz mojí tváře se mění z napjatého očekávání přes ulehčení až po naprostou blaženost.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Přípravě kávy nelze nic vyčíst. Opravdu! Espresso i cappuccino jsou připraveny s naprostou precizností, ale ladností zároveň. Je to takový tanec s kávou. Páka na kávu se důkladně pročišťuje hadříkem tak, aby nám v páce nezůstaly žádné stopy kávových olejů. Odpuštění vody a profouknutí trysky je samozřejmostí, pěkně vše krok po kroku. Příprava má ten správný systém. Extrakce je též v pořádku a všemu dává korunu vážení kávy – poměr, kolik dáte namleté kávy do páky a kolik váží výsledný nápoj espressa.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso chutná výtečně. Kostarika, která je dnes na mlýnku, má opravdu hodně vysokou aciditu, což Lucii vyhovuje. Jelikož se jedná o výběrovou kávu, která je napražená světleji, často se stává, že espresso z těchto káv má výrazně slabou cremu, která se velmi rychle rozplývá. I tady to byl tento případ.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino jsme dostali s ukázkovým latte art a krásně krémovou mikropěnou. Zatímco se nám v řadě kaváren stalo, že cappuccino bylo příliš horké a nedalo se hned pít, tady je tomu naopak, maličko teplejší nápoj by nevadil. Chuť je příjemně nasládlá po mléku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

S obsluhou jsme naprosto spokojeni – popovídali jsme si o kávách a bylo znát, že mladý muž své profesi rozumí.

Závěr – Tady kávě rozumí. Další důvod pro kávové fajnšmekry z centra Ostravy, aby zvedli zadky, sedli na tramvaj a dorazili do Poruby.

Doporučení – Do AlterNativy můžete zajít na schůzku, na rande nebo dokonce s dětmi, které tu mají malý koutek na hraní. V nabídce mají raw dorty, ale i klasická lákadla pro mlsné nátury.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *