blond.top_

BIG BLOND COFFEE: AUTO, KTERÉ JEZDÍ NA DOBROU KÁVU

Tak tohle tu ještě nebylo – hodnotili jsme už obyčejné kavárny, kočičí kavárny, byli jsme v kavárně na věži i v kavárně v Polsku, ale kávu z pojízdné kavárny zaparkované hned vedle ostravského obchodního domu Laso hodnotíme poprvé.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ale proč ne? Celý náš seriál je o tom, že jakkoli je nesmírně důležité prostředí, ochotná a milá obsluha a další desítky věcí, to hlavní se skrývá v baristovi a jeho práci. A ta je stejná ve špičkové kavárně i v automobilu s okýnkem…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Jediná změna je v tom, že nepíšem hodnocení do svého bloku pohodlně v kavárně, ale na lavičce na Kuřím rynku… A co jsem tam napsala?

„Jisté zkušenosti s přípravou kávy tu pravděpodobně budou. Všechny naše sledované body přípravy vysoký muž v autíčku splnil. Kávovar se snažil udržovat čistý. Při každé přípravě kávy páku očistil tak, jak to má být. Nezapomněl odpustit vodu a po našlehání mléka trysku očistil. Káva tekla z kávovaru přibližně 30 sekund, takže v základu jsem byla spokojená.“

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Na chuť espressa již tak pozitivní náhled nemám. Crema a objem se espressu nedá upřít. Mě pak ale nejvíce zajímá chuť. A jak už víte, jelikož jsem zastáncem výběrové kávy, hledám v nápoji jistou míru acidity či ovocné a další zajímavé tóny. Nejen čokoládu a oříšky. V Big Blond Coffee jsou zastánci spíše hořké kávy s minimální aciditou, pravděpodobně i jistým podílem robusty a tmavšího pražení. Tento typ kávy mě bohužel neoslovuje, a proto z chuti espressa nejsem příliš nadšená.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino dostáváme i s obrázkem, takže určitá zručnost práce s mlékem je nám potvrzena. Dá se akorát pít a má poměrně hustou pěnu s lehce většími bublinkami. Chuť hodnotíme spíše za průměrnou či lehce nadprůměrnou. Ono to hořké espresso holt udělá své.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Vem si kafe a běž je stále častější způsob prodeje kávy v dnešním zrychlujícím se světě. Tak proč ne.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení – Mladý a příjemný barista v automobilu Big Blond Coffee svou práci dělá dobře a pokud půjdete okolo, neváhejte…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *