blanche.top_

BLANCH CAFE V PORUBĚ: ZVENČÍ OŠKLIVÉ KÁČÁTKO, KTERÉ UVNITŘ PŘIPRAVÍ SKVĚLÉ KAFE

Možná provozovatel Blanch Cafe ve Francouzské ulici 2 v Ostravě-Porubě nemá výtvarný cit nebo jen svolení majitele domu k úpravám, ale výloha a vstup spíše odrazuje než láká. Kdo se ale přes první ne úplně příjemný dojem přenese, bude za to odměněn.

blanche5

Tak jako my, když jsme si Blanch Cafe vybrali k dalšímu dílu našich reportážních testů kaváren na Moravě a ve Slezsku.

Podnik tvoří vlastně jen dvě místnosti pro hosty – pár míst je hned ve vstupu a hlavní prostor je hned vpravo. Podnik přesto nepůsobí stísněně – nečekejte tu načančané volánky, jde spíše o strohý, ale čistý a vyvážený interiér.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Jako správní špioni si sedáme na místo, odkud mám skvělý výhled na kávovar a práci obsluhy.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

A hned první pohled mě naladí do pohody. Jen v hrstce kaváren v Ostravě, ne-li v celém kraji, váží kávu „brew ratio“, neboli si hlídají poměr váhy namleté kávy v páce k váze výsledného espressa. No a mezi ně se řadí i tato kavárna.

Přípravě nemám co vytknout. Narazili jsme tu jednoznačně na pravé baristy, vlastně baristky. Kávovar lákal už na pohled, tryska utřená po každém šlehání mléka, čistota páky na prvním místě, no a odpouštění vody? Naprostá samozřejmost. Extrakce krásně do třiceti sekund a k tomu používání váhy na brew ratio. Krása střídá nádheru.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

I když na espressu nebyla úplně dostatečná crema, objem seděl a mé chuťové buňky byly naprosto uspokojeny.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

U cappuccina nám chyběl latte art. Jinak však cappuccino chutnalo lahodně krémově a dalo se díky perfektně nastavené teplotě okamžitě pít – tak to má být.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Až na zmíněné maličkosti to tady s kávou umí opravdu dobře, k absolutoriu schází vyladit už jen drobnosti. Neškodil by malinko kreativnější facebook, Blanch Cafe jej používá pouze k tomu, že na něj denně vyvěsí menu – věříme, že se tady toho děje přece jen o něco více…

Doporučení – Kdo se rád při kávě zaboří do hluboké sedačky a má rád svůj prostor, pro toho Blanch Cafe není. Ale kdo jde za opravdu dobrou kávou připravenou odborníky, ten by měl zamířit právě sem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *