bolt.1

BOLT CAFÉ. KAVÁRNA S NEJKRÁSNĚJŠÍM VÝHLEDEM NA SVĚTĚ

Obsluha to v kavárně nemá zrovna jednoduché. Protože nahoru vyráží výtah většinou vždy až v okamžiku, kdy se shromáždí větší skupinka turistů, vypadá to v kavárně tak, že chvilku je klídek, protože turisté zrovna sjeli dolů, no a pak tu mají fofry, protože nahoru přijedou všichni najednou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Takže se nabízí prohlídka věže a fotografování. Výhled z věže je nádherný, Ostrava před vámi leží jako na dlani, Beskydy co by kamenem dohodil. Ale my přišli na reportážní test, takže si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Prostor na přípravu kávy je zde opravdu stísněný a podobné je to i s naším výhledem na práci baristy – ve všech podnicích si strategicky sedáme tak, abychom vše dobře viděli, ale i tady jsme si nakonec poradili.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Kávovar se jevil čistý, ale ta páka! Při každé objednávce kávy zapomínali páku pěkně vyčistit do sucha. Čistota je opravdu základem a divili byste se, jak vám ovlivní chuť espressa.

Odpouštění vody bylo bez problému a hygiena trysky na páru se taky dodržovala. Dobu extrakce jsem měla problém spatřit na sto procent, ale vypadalo to celkem v normě.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso se pyšnilo dostatečnou cremou a ideálním objemem. Co mi nesedělo, byla chuť. Výrazně silnější hořkost než bych očekávala u kavárny, která používá výběrovou kávu. Obsluze bych doporučila projít si přípravu kávy krok po kroku a zaměřit se na nastavení mlýnku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás potěšilo latte artem a krémovou pěnou – tady mléko šlehat umí. Teplota cappuccina byla akorát k pití. Celkové chuti však malinko chyběl šmrnc. Bylo dosti mléčné.

Závěr – Mírně nadprůměrná káva a k tomu velmi nadprůměrný zážitek z výhledů do okolí dávají Bolt Café punc místa, které byste měli alespoň jednou za život navštívit.

Doporučení – Bolt Café není tak úplně obyčejná kavárna – abyste si sem mohli zajít třeba na espresso, musíte si koupit vstupenku, počkat na průvodce a vyjet postupně dvěma výtahy až nahoru. V ceně vstupenky je i jistá částka na konzumaci v kavárně, čímž si Bolt Tower celkem chytře láká hosty do Bolt Café…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *