bongusto.top_

BONGUSTO CAFFÉ: PŘÍLIŠ HOŘKÁ ITÁLIE NA KUŘÍM RYNKU

Bongusto Caffé je poměrně nový podnik, který najdete v rohu „Kuřího rynku“, tedy Jiráskova náměstí v Ostravě. Kavárna slibuje kromě nabídky nápojů také prodej vlastní pražené kávy.

Uvnitř je brzy po ránu zajímavá směsice hostů: u dvou stolků sedí byznysmani středního věku, zbytek obsadili starší hosté. Cena zdejší kávy láká i hosty, kteří nechtějí utratit za espresso 50 korun, ale chtějí za tuto částku pořídit zmíněné nápoje dva…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Výhled na kávovar máme skvělý, takže chyby v podobě nevyčištění páky a neodpuštění vody vidíme bohužel velmi zblízka. Je mi z toho až smutno, že tyto základní úkony se neustále nedodržují. Chuti svého espressa už se rovnou obávám. Aspoň trysku na mléko paní očistila… Extrakce kávy byla okolo třiceti sekund, takže v pořádku.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.


Espresso
skutečně vypadalo jako pravé italské, správně malé s cremou, kterou však zdobila řada bublinek. I italskému stylu espresso odpovídalo. Ale ta chuť… Nesmírně vysoká hořkost s nulovou aciditou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT


Cappuccino
se řadilo spíše k průměrným, takové, které vám v paměti prostě nezůstane. Latte art jsme neobdrželi. Teplota našlehaného mléka byla ideální, cappuccino se dalo akorát pít. Chuť byla průměrná, pěna příliš bublinková.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT


Závěr
 – Takhle to vypadá, když provozovatel investuje do interiéru i zahrádky před podnikem, do prodeje své vlastní značky kávy, ale nenaučí baristku základním postupům…

Doporučení – Nový čistý interiér i poměrně nízká cena kávy láká návštěvníky, kterým chutná hořká Itálie, solidní výhled na Kuří rynek a dobrá cena…

 

One Comment

  1. Mirisek

    Chodím zde skoro každý den a beru jsi vždy káu vždy s sebou espresso je silná a to mi vyhovuje. Zdejší lidé jsou už většinou stálí zákazníci a znám je. Obsluha je taky super. Chodím už jen do této kavárničky jsem velice spokojená 😉 :-) <3 cítím se zde velice dobře jako doma :-*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *