broadway

BROADWAY COFFEE: KDYŽ SE LESK VELKOMĚSTA BLYŠTÍ! NA SÍDLIŠTI

K některým kavárnám v rámci našeho testování a hodnocení přicházíme náhodně. Jdeme zrovna okolo a tak se tam zastavíme. Na kavárnu Broadway Coffee v Horní ulici v Ostravě – Jihu  jsme narazili právě takto a podnik ohodnotili třemi a půl body z pětibodové stupnice.

Zvenku byste podnik přiřadili spíše k baru, uvnitř vás to ale překvapí. Popelka skytá uprostřed sídliště. Nebo spíše princ, protože interiér evokuje skoro až pánský klub.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Klub z doby swingu a možná i kabaretu. Dominantou jsou točité schody uprostřed kavárny, která má kruhový půdorys. Jako byste se na tom místě vrátili v čase. Dojem navíc umocňovali postarší pánové sedící na retro sedačce u okna a labužnicky pokuřující cigaretu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kavárna má svůj styl. Na sídlišti bych skutečně podnik takového typu nečekala, hodil by se více do centra města. Sympatická obsluha nás také zaujala, zejména její oblečení s nápisem Jsem tvoje baristka. Jak milé.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Prostředí kavárny nás tedy překvapilo, káva nás překvapila o něco méně. A o kávu nám jde samozřejmě nejvíce. Při přípravě kávy Naše baristka vypadala, že ví co dělá. Žádnou zásadní chybu či nedostatek jsem nespatřila.

Postarší kávovar vypadal udržovaně. Páku jsem viděla několikrát čistit a i odpouštění vody se konalo. Uším neunikl zvuk šlehání mléka a taktéž očištění trysky na páru. Vypadá to docela nadějně. Co jsem však nespatřila, byla doba extrakce kávy.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso na stole přistálo v barevném šálku, což mě vždycky mile potěší. Crema v pořádku, stejně tak i množství kávy v porcelánu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

„Chuť mě však neoslnila. Taková kavárna by si zasloužila skutečně lepší kávu a hned by se posunula o stupínek výše. Espresso bylo bohužel až nepříjemně svíravě hořké se spálenou dochutí, která evokuje přepraženou kávu nebo opravdu velký podíl robusty.

V cappuccinu se však espresso hodně ztratilo. Káva více vynikala, ale pořád jsme si mohli vychutnat sladkou chuť mléka. Potěšili nás obrázkem rozety a pěna byla skutečně krémová bez viditelných bublin. Bohužel o něco teplejší, než by se na cappuccino slušelo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Interiér, jaký by asi málokdo na sídlišti očekával, příjemně překvapí. Možná druh kávy hostům kavárny vyhovuje, nám se zdála opravdu přespříliš hořká, ale proti gustu…

Doporučení – Komu vadí kuřáci, ten by ještě měl s návštěvou kavárny pár týdnů počkat, než bude kouření v těchto podnicích zakázáno. Jinak nám kavárna přišla jako naprosto ideální místo k obchodní schůzce nebo poklábosení o něčem, co nemusí slyšet další uši…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *