cafelafe.top_

CAFÉ LA FÉE: MAHULENO, MAHULENO, DOJEM KAZÍ NAHULENO

 

Provozovatelé kavárny Café la fée na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě si výzdobou i tvrzením v nápojovém lístku zamilovali Francii, konkrétně Paříž, ale i Provence.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Snaha o francouzský styl je sympatická, nicméně místy až křečovitá. Nápojový lístek je přehledný, nenudí dlouhým povídáním, ale je malinko upatlaný, chtělo by to jej utřít.

Rozporuplné pocity v nás zůstanou po celou dobu návštěvy – kavárna je jedna z mála kuřáckých, což by nebyl tak velký problém, kdyby měla solidní odvětrávání. Ve chvíli, kdy usedáme, okolo nás kouří snad všichni, takže koncentrace kouře je tak silná, že přehluší vše – chutě i vůně…

Paní servírka je úslužná, usměvavá a s hosty včetně nás si povídá. Postěžuje si, že je nekuřačka a po šichtě v cigaretovém kouři toho má někdy opravdu dost…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Ale to už si objednáváme si espresoo a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Foto: Jaroslav Baďura

Bohužel, kvůli vysokému baru jsem pořádně neviděla na práci obsluhy, a proto čistotu kávovaru, utírání trysky a vyčištění páky nemohu ohodnotit. Všimla jsem si však, že před nasazením páky nebyla odpuštěna voda, což považuji za základní chybu.

Odpuštění vody pročistí hlavu kávovaru od předchozí kávy a vaše porce je pak chuťově na úplně jiné úrovni.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Doba extrakce byla v pořádku, espresso bylo připraveno za správných zhruba třicet sekund. Chuť espressa je vyvážená, s dostatečnou cremou a správným objemem. Chuťově zlatý střed komoditní kávy.

cappuccina jsme obdrželi latte art metodu, která byla pěkným zpestřením s pěnou řádně po okraj šálku. Mikropěna byla skoro dokonalá, viditelné byly malé bublinky.

Teplota cappuccina však byla příliš vysoká. Cappuccino bylo naprosto horké a musela jsem si dávat opravdu velký pozor, abych se nespálila. Dobře připravené cappuccino můžete rovnou pít, ale tady se to nedalo.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Závěr – Všechno je to tady tak trochu na půl cesty. Interiér á la Francie, ale místy skoro až kýč. Nápojový lístek velmi zajímavý a přívětivý, ale trochu upatlaný. Velmi příjemná obsluha, ale ani ona nedokáže vyvětrat, když je koncentrace kouře na bodu deset – tedy viditelnost na jeden metr… Káva docela dobrá, ale cappucino příliš horké a jedna zásadní chyba při přípravě espressa…

Doporučení  – Jste li kuřák a trpíte poměrně rychlým a drastickým úbytkem kuřáckých restaurací a kaváren, pak je tohle váš podnik. Nekuřák nebo host, který kouř poměrně těžce snáší, by měl zajít jinam nebo přijít v době, kdy tu nikdo není. Pro maminky s dětmi nebo zamilované páry to tady není. Náruživí kuřáci však tady mohou mít pracovní schůzku a klidně i rande…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *