cafe.muzeum.top_

CAFE MUZEUM V CIESZYNĚ: ÚŽASNÝ INTERIÉR, JEMUŽ ODPUSTÍTE PRŮMĚRNOU KÁVU

Naše toulky za dobrou kávou nás nedávno zavedly do Českého Těšína. No a když už jsme byli tak blízko polských hranic, přešli jsme most a nedaleko náměstí v polském Cieszyně zapadli do Cafe Muzeum.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Pokud vás vaše cesty někdy do Cieszyna zavedou, neváhejte, v bývalých hraběcích stájích najdete úžasný kruhový prostor s velkými okny, dobovým vybavením, řadou sladkostí, zmrzlinou a dalšími pochutinami.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Když jsme dosedli na místo, řekli jsme si, že v tak nádherném prostoru snad ani kafe špatně chutnat nemůže…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Celý barový prostor se rozkládá jako na dlani před námi, zabírá značnou část bývalých stájí. Každý krok obsluhy je tak možné sledovat, což samozřejmě vítáme.

S polštinou nemáme problém a vstřícná mladá dívka nám hned běží připravit naši stálou kávovou dvojici. Zpočátku jsem z přípravy kávy nesvá. Je okamžitě poznat, že dívka je v baristice teprve nováčkem. Naštěstí ji po chvíli přijde na pomoc zkušenější kolegyně a já si oddychnu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Co se týče standardních technických kroků přípravy, tak téměř vše probíhá naprosto v pořádku. Čistota páky a trysky se dodržuje, jen to odpuštění vody tu zase chybí. Extrakce kávy je též v normě.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Že bychom se dočkali kvalitního šálku? Je pravdou, že espresso vypadá na první pohled skutečně dobře. Crema drží, objem sedí…

Ale chuť to všechno srazí na klasický průměr. Již aroma napoví, chybí i alespoň malinko patrná acidita a tělo chutná až spáleně. Dokonce i dle nápisu na šálku máme podezření z nákupu kávy v jednom nejmenovaném velkoobchodě s potravinami. Což při dnešním množství lokálních pražíren je velká škoda.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás ale překvapí sametovou chutí, mikropěnou a dokonce i metodou latte art. Z toho jsme opravdu trochu paf. Zkušenější obluha, která druhý jmenovaný nápoj připravuje, je znát.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Kdo ví, jak by naše nápoje dopadly, kdyby nám je připravovala od začátku do konce zkušenější z obou servírek. Možná jsme zaplatili daň za to, že kvůli sezoně najmul majitel brigádnici a té to bude asi ještě chvíli trvat…

Doporučení – Cafe Muzeum je úžasným prostorem, který prostě musíte při návštěvě českého nebo polského Těšína navštívit. Garantuji vám, že v takové kavárně jste ještě nebyli.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *