cauky8

ČAUKY MŇAUKY! KAVÁRNA, KTERÁ TO UMÍ S KOČKAMI, S KÁVOU UŽ JE TO HORŠÍ

Autorům naší úspěšné rubriky, která sleduje a hodnotí kavárny v Moravskoslezském kraji, samozřejmě nemohl uniknout trend takzvaných kočičích kaváren – ve světě již dávno objevený.

Pokud vám nevadí nenucená pozornost koček, pak jste možná už některou z kočičích kaváren navštívili. Přinášíme vám hodnocení ostravského podniku Čauky mňauky cafe, který sídlí v Nádražní ulici.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Prostor je to vskutku velkorysý, kočky i hosté podniku se tady rozhodně nemohou cítit stísněně, naopak, možná by pomohlo jisté zútulnění a dopracování interiéru.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Obsluha je milá a pozorná, kočky se chovají distinguovaně, pokud nepřijdete za nimi nebo je vytrvale nevoláte, pak si vás příliš nevšímají. Z návštěv některých dalších kočičích kaváren už víme, že to není vždy pravidlem…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Jsem unešena z koček, ale pak se posadím a bedlivě pozorujem počínání sevírky při práci s kávou. Jedna z majitelek kavárny je údajně z oboru, takže moje očekání kvality je o tady něco vyšší. Ostatně čistého kávovaru jsem si všimla ihned po příchodu.

A tak si hned objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Objednání probíhá naprosto v pořádku, obsluha je velmi příjemná a prohodí s námi i nějaké to slovo. Páku jsem viděla pěkně očištěnou, i odpuštění vody jsem zaregistrovala. To by mohlo být slibné.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Pak ale přišla doba extrakce –  a ta byla z extrému do extrému. U dvoupáky nám to teklo pěkných 40 sekund (správně by mělo maximálně 30 sekund), to bylo prosím naše kafe. Pro následujícího hosta na jednopáce zase jen 15 sekund. Jednou moc a pak málo.

Výsledkem bylo sice espresso správného objemu, ale bohužel nedobré až spálené, navíc bez jakékoliv cremy.
U šlehání mléka na cappuccino jsem trochu znervózněla. Vůbec jsem si totiž nevšimla, zda by slečna použila trysku na šlehání mléka. Žádny typický zvuk páry. A za okamžik nám už hotové cappuccino leželo na stole. Moje obavy, že obsluha použila napěňovač mléka, se bohužel potvrdily.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT


Cappuccino
chutnalo tím pádem hodně kontrastně. Hodně pěny, horké až ke spálení a nepříjemně hořká chuť. Napěňovač vám sice udělá krásnou sněhulákovou pěnu, latte art s ním však nevykouzlíte.

Závěr – Radost z milých kočiček vystřídalo zklamání z ne úplně povedeného kávového zážitku. Dáváme průměrných 2,5 bodu s postřehem, že pokud tolik lásky, co zjevně dávají kočkám, věnují provozovatelé do budoucna přípravě kávy, pak naše příští testovací návštěva může být úplně o něčem jiném.

Doporučení – Jakkoli jde o kočičí kavárnu, vhodná je i pro hosty, kteří kočky úplně nemilují. Místní kočky se totiž chovají slušně a rozhodně neskáčou po všech hostech, kteří se zde zjeví. Pokud bychom hodnotili chování koček, bylo by na jedničku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *