boby

ČERSTVÝ BOBY: TAK MALÝ KRÁMEK A TAK VELKÁ TOUHA DĚLAT DOBRÉ KAFE

Je to jen krámek s pultem a kávovarem, poličkami s kávovými proprietami a malinkým pultíkem pro hosty. Nic víc. Prostor je tak malý, že když jej chcete vyfotit, couváte tak dlouho, až zjistíte, že jste venku na ulici….

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Takže nic pro kavárenské povaleče, kteří se chtějí rozvalit v něčem pohodlném, číst si noviny, klábosit nebo jen tak zírat, jak za sklem na Nádražní prchá čas.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Tady prostě jdete na kafe, které buď vysrknete přímo uvnitř, nebo si jej vezmete sebou a prcháte do ulic. Káva tady voní, kávová zrna jsou i na prodej, káva je obsažena v komiksových příbězích na
stěnách, udělátka na kávu jsou všude okolo. Jeden by skoro řek, že makronky a linecké pečivo je tady tak nějak navíc, tak je to tady všechno jen a pouze o kávě…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 

Kromě standardních nápojů založených na espressu je tu možné si vychutnat i pestrou škálu příprav filtrované kávy. Dokonce dají hostům na výběr, kterou kávu na filtru chtějí. Druhy kávy tady střídají skoro každý měsíc a ochutnat tak tady lze kávu z řady zahraničních pražíren.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Zatímco v naprosté většině kaváren, které hodnotíme, je kumšt se posadit tak, abychom dobře viděli pod ruce baristovi, tady si prostě stoupneme k pultu a civíme…

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

S přípravou jsem spokojená. Tak, jak to má být. Vše čisté, tryska od mléka se pokaždé otírá, páka se čistí do sucha a odpuštění vody je samozřejmostí.

Pak se stane něco, co vidíme úplně poprvé, a to už jsme otestovali přes třicet kaváren! Baristka připravila espresso, ale protože se jí nezdála doba extrakce, vylila jej a začala, už s upravenou gramáží kávy, připravovat nové. Já jsem jen naprázdno polkla…

Není to nádhera? Takový přístup se jen tak nevidí. Výsledkem bylo „krásně ovocné espresso“, které jsem okamžitě  vypila. „Vyšší acidita mi prostě sedí. Crema na espressu byla o něco slabší, na což jsem si však u výběrových káv, které jsou světle pražené, již zvykla.“

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino pak svojí kvalitou následovalo. Nevím, zda z nás čumilů baristka nebyla nervózní anebo neměla prostě svůj den, protože i cappuccino připravovala na dvakrát. Poprvé se jí jednoduše nezdál latte art, tak připravila další – a chuť stála za to, stejně jako obrázek na pěně.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Tady vědí o kávě snad vše – avšak jak je zjevné z naší reportáže, dokážou si poradit i ve chvíli, kdy udělají chybu. Zažili jsme už jinde několikrát, že to obsluha prostě neřešila (Málo kávy? vraž tam ještě jednu…), tady by si snad raději nechali vrtat koleno, než by vám prodali kávu, se kterou nejsou úplně spokojeni.

Doporučení – Vypij a běž nebo kup a vezmi si s sebou, tady na nějaké vysedávání není prostor. Kdo má pití kávy spojeno výhradně s příjemným posezením, ten se možná Čerstvým Bobům vyhne. Komu to nevadí na stojáka a jde mu hlavně o chuť, ten už má beztak Čerstvý Boby mezi svými oblíbenými podniky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *