cappelo

COFFEE BAR CAPPELLO: KDYŽ KAVÁRNA OHROMUJE NABÍDKOU, ALE TO ZÁKLADNÍ NEFUNGUJE

Coffee bar Cappello sídlí poblíž placeného parkoviště u tržnice v budově bývalé Agrobanky. Je zde jen krátce, podnik dříve působil v novojičínském infocentru.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ačkoliv každý má právo na svůj vlastní vkus, prostředí kavárny působí všelijak, jenom ne útulně. Křiklavá fialová barva, ke které se podnik hlásí i na webu, opravdu neláká k pohodě a klidnému popíjení kávy…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Co nás ale zaujalo, je nápojový lístek s nabídkou tak širokou, že než ji přečtete, zapomenete, co jste si vlastně chtěli dát: jsou tady výběrové kávy, příchutě do káv, speciální čaje, horké i ledové čokolády, matcha, redesperesso, koktejly…

My si ale objednáváme naši testovací klasiku: espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Bedlivě pozorujem práci baristky s kávovarem a píšem si do hodnotícího bloku první poznámky: Kávovar byl čistý, to si snad už v téměř každé kavárně hlídají. Páku obsluha očistila, ale s použitím vody z kohoutku. Páku stačí dosucha očistit štětcem a poté hadříkem. Pokud ji vložíte pod vodu, z páky vám poté bude všude okolo téct voda na zem a naděláte si tak ještě více nepořádku.

Všimli jsme si, že pěchování kávy v páce bylo provedeno pouze slabounce, bez tlaku, jakoby naoko. Káva vám pak nemůže téct dostatečně kvalitně a v přiměřené době či objemu. Vodu před nasazením páky naštěstí baristka odpustila. Po našlehání mléka se tryska dočkala též pozornosti a byla očištěna. Extrakce se vlezla do normy zhruba 30 sekund.

Espresso jevilo známky cremy i správného objemu. Co se týče ale chuti nápoje, tak ta Lucii zklamala. Bohužel jsem se jen jednou napila a zbytek kávy nechala nedotčený. Naprosto mi nechutnala nepříjemně hořká kombinace.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

cappuccinu se tato hořkost křivící tvář překvapivě ztratila. Latte art jsme obdrželi spíše náznakem, mikropěna měla však poměrně slušnou krémovou konzistenci. Teplota akorát k pití, možná mohla být malinko vyšší. Ve většině kaváren je chyba častěji opačně, že podávají cappuccino spíše příliš horké, někde se tomu chtějí za každou cenu vyhnout a nápoj je jen vlažný…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Možná by stačilo, kdyby kavárna místo stovek chutí, druhů a speciálních nápojů dokázala solidně připravit to základní, co dělá dobrou kavárnu: příjemný servis, poctivou kávu a přívětivé prostředí…

Doporučení – Bezbariérový vstup je vhodný například pro maminky s kočárky, kavárna je také nekuřácká, což je rozhodně plus.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *