babi.4

CUKRÁRNA U BABIČKY? DŮSLEDNÉ RETRO: VĚTRNÍKY, ŠPIČKY, LASKONKY. KÁVA AŽ NA POSLEDNÍM MÍSTĚ

Cukrárna u Babičky je ve svém zaměření vskutku důsledná. Obrázky babiček jsou na zdi nad stylovou pohovkou, babičky jsou na hrnečcích, opěradlech židlí, jedna dřevěná babička stojí dokonce u pultu…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Není to jen manýra, retro je i nabídka v prosklené vitríně, která hrdě a sveřepě odmítá raw, cupcake či muffiny… Tady ještě stále vládnou větrníky, špičky, laskonky, indiánky a další mohykáni z dob našich babiček.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT


Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Takže je nasnadě, že zatímco nedaleko na zahrádce moderního Polo café se vystavují potetovaní hipsteři nebo vystajlované dámičky, tady to patří dříve narozeným zákaznicím, které si přijdou poklábosit o nejnovějších dramatických zvratech v růžové ordinaci, o nezbedných vnucích a cukru, který zase leze nahoru, ale ještě jeden kremšnýt přežije…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Jsme v tomto prostředí a obsadě, fotoaparátem, hodnotícím blokem a mobily fotícími detaily nenápadní jak sparťan na Bazalech, takže obsluha mírně znervózní, co tu vlastně děláme…

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví. Bedlivě sledujeme, jak se v cukrárně starají o kávu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kávovar je čistý, tryska od mléka otřená a páka očištěná (i když lajdácky), to ostatní však nedostatečné. Hledám, kde mají tamper (pěchovadlo) na utlačení kávy v páce a bohužel shledávám, že používají provizorní umístěný na samotném mlýnku. S tímto tamprem nikdy nevytvoříte tlak 20kg, který je pro správné espresso potřeba. Škoda, doporučuji koupit jeden pořádný tamper přímo ruky.

Odpuštění vody jsem se nedočkala a extrakce espressa trvala úctyhodných 45 sekund, což je opravdu na mě příliš vzdálené ideálnímu maximu 30 sekund. Špatným zprávám bohužel stále není konec: Po ukončení extrakce se obsluze zdálo množství kávy v šálku příliš malé a tak kávovar znova pustila a do espressa mi vpravila další nálož přelouhované kávy.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Chuť espressa pak byla samozřejmě opravdu nedobře hořká, spálená a pravděpodobně s velkým podílem robusty, která vytvořila úctyhodně silnou cremu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT


Cappuccino
následně odráželo všechny nedostatky espressa, což završila horká bublinková mléčná pěna bez jakéhokoli pokusu o latte art.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Závěr – Proč by zrovna babičky měly pít kávu, jejíž příprava je, mírně řečeno, odbytá? Zajímavý koncept retro cukrárny podle našeho názoru nemusí kopírovat nešvary, stačí si vzít to dobré, co kdysi fungovalo…

Doporučení – Komu se stýská po dobách minulých a neorientuje se v již zmíněné nabídce donutů, raw dortů, cupcakes či muffinů, ať jde do Cukrárny u Babičky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *