desitka.top_

DESÍTKA NA KUŘÍM RYNKU? DEJ SI KAFE A VAJEČINU, SYNKU

Desítka na Kuřím rynku – kdo z Ostravanů tady nikdy nezakotvil na kafe? Podezřívám některé z „kavárenských povalečů“, že už jsou závislí na posezení venku na terase před kavárnou, ležérním přehození nožky přes nožku a pozorování cvrkotu.

Kavárna, otevřená v roce 1999, má dobré jméno a tradici, ale nebojí se tu tradici porušit – jedno z posledních útočišť kuřáků už je nekuřácké. Kuřáci musejí buď vystoupat do zrekonstruovaného patra, nebo ven na terasu.

Tradice úžasných míchaných vajíček se slaninou nebo na másle je tady ale důsledně dodržována dodnes – když máte štěstí a jste jedním z prvních hostů, přinese je vám z podzemní kuchyně paní kuchařka až na stůl…

Ale dost rozjímání, ja už si bedlivě prohlížím prostor za barem a zaznamenám si do bloku: Kávovar a celá pracovní plocha jeví známky krásně uklizeného prostoru, který čeká na objednávkyzákazníků.

Obsluha komunikuje bez problémů, jen úsměv jí chybí. Což je škoda, jelikož tak snižuje dojem z celé kavárny. Jedním ze základů je příjemná obsluha a i když člověk zrovna nemá svůj den, na place byste měli vždy rozdávat úsměvy. To je to, co zákazník očekává.

Základní postupy přípravy kávy tady mají zvládnuty vcelku bravurně, teda až na pouze částečné očištění páky. Odpouštění vody a čištění trysky na mléko je standardem. Co mě ale nepotěšilo, byla délka extrakce.

Zjevně potřebují seřídit mlýnek na kávu. Espresso nám teklo patnáct sekund, což je skutečně málo. No a to lungo, kterého jsem mimochodem byla svědkem! Zákazníkovi po nás připravili takový český bazén, espresso nechali téct čtyřicet sekund. To byste nechtěli pít.

Espresso lungo se správně totiž podává s horkou vodou, kterou si espresso o velikosti asi 30 mililitrů dolijete dle libosti. Ne, že z páky necháte espresso téct tak dlouho, dokud nemáte šálek plný. To opravdu není správně.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Z espressa nejsem chuťově nijak nadšena. Na mě je až přespříliš hořké. Evidentně je zde velký podíl robusty v espresso směsi, odhaduji až na 40%. Robusta totiž vždy dodá vyšší hořkost. Crema a objem byly v pořádku.

Foto: Jaroslav Baďura - Magazín PATRIOT

Cappuccino nás vcelku potěšilo. Teplota, chuť a struktura mikropěny byly v pořádku. Projevila se i snaha o latte art, jejíž výsledek nebyl ale příliš přesvědčiivý.

Foto: Jaroslav Baďura - Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Závěr – Tři a půl bodu, to je výsledek, na němž jsme se nakonecshodli. Kavárna má jméno i tradici, host je tady opravdu hostem, byť obsluha je okolo osmé ještě ne zcela připravena podávat nejvyšší výkony. Skvělá míchaná vajíčka a pro milovníky sladkostí místní míša dezert jsou klasikou, nicméně jde o kavárnu a ta by měla stát hlavně na kvalitní kávě. To se podle nás děje jen mírně nadprůměrně, tady ještě má desítka rezervy.

Doporučení – Desítka je místem, kde, pokud na to máte čas, můžete na chvíli zapomenout na stresy a strasti všedních dnů. Z terasy i z kavárny je slušný výhled na Kuří rynek, kde můžete pozorovat spoluobčany, kteří zrovna třeba tolik času nemají, nebo případně můžete někoho známého odchytit a vtáhnout jej dovnitř…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *