caffenj.1

HIMLLAUDON, KLOBOUK DOLŮ, NOVOJIČÍNSKÉ CAFFÉ CAFFÉ MÁ STYL

Novojičínská kavárna Caffé Caffé je umístěna v domě, ve kterém je návštěvnické centrum připomínající, že Nový Jičín je městem klobouků, je zde totiž tradiční továrna na klobouky Tonak.

Busta na budově navíc připomíná, že zde v roce 1790 zemřel slavný vojevůdce, generál Laudon.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kavárna je umístěna v poměrně nevelkém a úzkém prostoru, brzy dopoledne je tady skoro plno, takže se má mladý barista, který je v kavárně sám, co otáčet.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Sedáme si za bar, takže vidíme na vše, co barista při přípravě kávy dělá. Omlouvá se nám, že teď bude chvíli připravovat kávu pro hosty, kteří přišli před námi.

Nám to ale nevadí, naopak – mám spoustu času na to, aby jsem sledovala přípravu jednotlivých káv a zaplňujem svůj hodnotící blok prvními poznámkami.

Kávovar mladý muž udržoval i při tom spěchu poměrně čistý. Páku s kávou pokaždé očistil štětcem a před jejím nasazením s čerstvou dávkou kávy nezapomínal odpustit vodu.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Mléko barista šlehal jedno za druhým a utření trysky měl naprosto zautomatizované. Samotná extrakce kávy se vždy pohybovala do třiceti sekund.

Takže z technického pohledu jsem spokojená. Vadila mi však jedna věc, kterou byla stále špinavá konvička na mléko, kterou jsem za celou dobu neviděla snad ani jednou umytou mezi jednotlivým šleháním mléka. Konvička by správně měla být před každou novou várkou přípravy cappuccina čistá. Určitě by na ní neměly být zaschnuté již jednou našlehané zbytky mléka. To z hygienického a hlavně chuťového hlediska není příliš vhodné. Ano, chápu, že v kavárna bylo opravdu plno a mladík na to byl sám. Určité postupy by se měly i přesto dodržovat.

Espresso bylo správným espressem s objemem i cremou. Překvapila mě chuť. Čekala jsem kávu z řady výběrové, avšak nakonec se vyklubalo na povrch, že v kávě jsou zde spíše konzervativní a dávají přednost klasické Itálii. Musím podotknout, že espresso nezanechávalo žádnou nepříjemnou chuť a vpodstatě bylo dobře připravené. Na mě však příliš obyčejné s nulovou aciditou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino jsme dostali připravené metodou latte art, což nás velmi potěšilo. Mikropěna měla krémovou texturu po okraj šálku. Chuť vyvážená, smetanová. Jan malinko nám kazila dojem vyšší teplota.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Provozovatel by možná měl zvážit nasazení pomocníka pro chvíle, kdy je kavárna plná. Mladý barista byl příjemný, pracoval opravdu rychle, ale mohlo to být ještě lepší, kdyby mu někdo vypomáhal.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení – Příjemná kavárna, která má styl. Snad kromě maminek s tlupou dětí by se tu líbilo všem, je to příjemné místo s velkým výběrem sladkostí a solidním posezením.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *