industrial.top_

INDUSTRIAL CAFE. PERLA S PRVOREPUBLIKOVOU ATMOSFÉROU UKRYTÁ V SRDCI OSTRAVY

Industrial Cafe je pohříchu poněkud ukryto povrchnímu pohledu okolojdoucího – kdo o kavárně v suterénu v Zahradní ulici jen pár kroků od centra Ostravy neví, jen tak si jí nevšimne.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Stačí sejít pár schodů a ocitnete se v luxusní prvorepublikové kavárně se všímu všudy. Atmosféru tady udává dobový pohodlný nábytek, obrazy, unikátní a nádherný porcelán. Kdyby se vedle vás náhle posadil Oldřich Nový, zřejmě ani nepovytáhnete obočí – tak by sem bonviván pasoval.

Personál se nevymyká celkovému dojmu, vítá nás milá a usměvavá servírka a po celou dobu se nám věnuje – což, pravda, je možná i proto, že jsme v kavárně dopoledne zatím jedinými hosty.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Ale to už si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.
Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Zvuk přípravy obou nápojů i pohled na práci slečny u kávovaru mi prozradil, že vše je, jak má, a my můžeme očekávat lahodné nápoje. Veškeré základní atributy našeho hodnocení proběhly na jedničku. Čistý kávovar i tryska na šlehání mléka, vyčištění páky i odpuštění vody je tu evidentně samozřejmostí.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Když nám však espresso a cappuccino přistálo na stole, nastalo lehké zklamání. Crema na espressu byla ihned průsvitná a předpovídala podextrahování (příliš slabá káva s použitím nedostatečného množství na jednu porci). A chuť tomu i odpovídala.

Espresso mělo příjemnou aciditu, která se však ihned vytratila. Tělo kávy bylo taktéž nevýrazné. Podextrahování potvrzeno.

V cappuccinu se pak následně odrazilo toto podextrahované espresso velmi slabou chutí, upřímně řečeno až jakýmsi dětským cappuccinem. Potěšením byla krásná krémová pěna, se kterou jsme zaznamenali nepříliš výrazný pokus o latte art. Cappuccino se dalo krásně ihned pít. Žádný strach o jazyk, nádhera. Tak to má být.

Foto: Jaroslav Baďura

Velmi mě zaujalo povídání o kávě v nápojovém lístku. Člověk se alespoň nemusí obsluhy doptávat, co mají za kávu.

Závěr – Pokud jste estét a vyhovuje vám výše popsaná atmosféra, včetně galerie hned vedle kavárny, pak je pro vás Indistrial Cafe tím pravým místem pro kávové potěšení. Konají se zde vernisáže a také kurzy, vedení kavárny nezahálí a láká na nejrůznější akce. Pokud si tato kavárna nastaví pořádně mlýnek a nebude šetřit na množství kávy v jedné porci, je to horký adept na hodnocení plnými pěti body – neboli wow!

Doporučení – Industrial Cafe je naprosto vhodný na rande, romantickou schůzku či obchodní jednání, které nemusí nutně vidět půlka Ostravy. Je tady decentní a intimní prostředí – co se týče rande, pak můžete volit zhruba tři druhy usazení podle toho, jak jste už ve vztahu daleko – poprvé kousek od vchodu, pak o pár stolů dál a pro pokročilé je úžasné zákoutí úplně vzadu…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *