kaficko3

KAFÍČKO V PODLOUBÍ. I MALÉ MĚSTO MŮŽE MÍT DOCELA DOBROU KAVÁRNU

Na náměstí v Příboře mají milou kavárnu, skrytou pod podloubím. Kavárna plní také funkci bistra, nabídka je opravdu široká a svoji dobrotu ke kávě si tady vybere opravdu každý.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Na první pohled je to místo, kam si zajdou rádi posedět nad kávou důchodci, ale sedí tu i maminky s dětmi – takový podnik přiláká různorodou klientelu.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

S objednáním kávy nemáme problém. Příjemná obsluha naštěstí ví, jak vypadá správné espresso. Kávovar je udržovaný a čistý. „S očištěním páky si nejsem moc jistá, jelikož jsem přes obsluhu příliš neviděla, ale pohyby rukou mi napověděly, že něco jako čištění by tam mohlo probíhat,“ říkám.

„Bohužel jsem se nedočkala odpuštění vody. Ach jo. Čeká nás káva po předchozím hostovi. Extrakce espressa probíhala přiměřenou dobu. Všimla jsem si ale, že káva tekla silným proudem. Vypadá to, že zde potřebují nastavit mlýnek,“ hodnotím.

Trysku po šlehání mléka sice obsluha očistila, ale trvalo jí to nějakou chvíli než se k tomu dostala –  správně se tryska čistí ihned, aby se na ní neusazovaly žádné zbytky bílkovin.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso mělo ve finále dostatečnou cremu i objem. Co do chuti, tak pokulhávalo. Opět klasická směs s robustou, která pravděpodobně zákazníka neurazí, ale také výrazně neoslní. Česká klasika hořkého nápoje, do kterého máte tendenci dát si cukr a mléko.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V cappuccinu se pak tato hořkost odrazila a budila lehce rušivý dojem v poměrně slušně našlehané mléčné mikropěně s náznakem latte artu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Na město velikosti Příbora je Kafíčko v Podloubí solidním podnikem s opravdu širokou nabídkou pochutin. Při vyladění práce s kávou se může kvalita ještě vylepšit…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení – Jestli pojedete okolo, stavte se na něco dobrého. Vitrína přetéká zákusky, které už jsou v některých moderních kavárnách zakázaným retrem, ale tady ještě pořád vládnou indiánci, větrníky nebo špičky. Jo, a ke kávě tady dávají domácí perníkové srdíčko!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *