dejavu.top_

KAVÁRNA DEJAVU: PROČ JE NOVÝ PODNIK V CENTRU OSTRAVY PRÁZDNÝ?

Někdy prožíváme u hodnocení kaváren zvláštní situace. Třeba když jdeme z jedné, zcela zaplněné kavárny v centru Ostravy, jen pár set metrů do další kavárny, rovněž v centru. Je to kavárna nová, pěkná, uvnitř to vypadá fakt hezky – jenže je úplně prázdná. Proč asi?

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Tohle se nám stalo právě v kavárně Dejavu. Za barem usměvavý cizinec, možná Ital, hezké prostředí, ale nikde nikdo. Tak kde je zakopán pes?

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Sedáme si co nejblíže kávovaru, abychom mohli pokud možno z co nejkratší vzdálenosti sledovat, co dělá barista, a objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Pečlivě sledujem dění za barem a do hodnotícího bloku si píšem první nemilosrdné poznámky: Kávovar jsem zkontrolovala a viděla, že páky jsou bohužel položeny na kávovaru a nenahřívají se. Takže první minus. Páka by měl být vždy nahřátá a připravená tak k přípravě espressa.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Tak jako šálky na kávu. Takže výsledkem bylo, že moje espresso dostalo teplotní šok. A co víc, extrakce trvala pouze 15 sekund a poté obsluha opět zapnula kávovar, aby mi dopřála úlně plný šálek.

Espresso tím pádem nebylo espressem co do objemu. Skutečně úplně plný šálek mi dával více než 40ml nápoje. A to je nežádoucí. Ano, cremu mělo, ale to vám robusta vytvoří vždy. O chuti ani nemluvím. Jeden hlt mi postačil k tomu, že jsem se rozhodla espresso ponechat na stole.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

cappuccino? Páku od předchozího espressa se obsluha vůbec neráčila očistit a vložila do ní čerstvou várku kávy. Naštěstí odpuštění vody proběhlo, alespoň nějaký závan správné přípravy. Šlehání mléka zde pak bylo kapitolou samo o sobě. Tryska zanechána bez povšimnutí k očištění. A našlehané mléko se do šálku umísťovalo lžičkou. Škoda. Latte artu jsme se samozřejmě nedočkali a krémové mikropěny taktéž ne. Kombinace obřího nesprávně připraveného espressa a bublinkové pěny vám moc lahodit nebude,“ uzavírá hodnocení Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Proč je pěkná a nová kavárna na hlavní ostravské třídě odpoledne prázdná? My už to víme…

Doporučení  – Všechno tady v interiéru ladí do kávových barev i chutí, jen to podstatné, tedy káva samotná, má ke kávě tak daleko… A doporučení? Zaujala nás neobvykle nízká cena našich nápojů, tak pokud šetříte a je vám jedno, co pijete, přijďte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *