dvorek.1

KAVÁRNA DVOREK: KDYŽ JE VŠE PERFEKTNÍ, JEN KAFE POUZE PRŮMĚRNÉ

Kavárna Dvorek patří mezi ty podniky, které si zamilujete na první pohled. Jenže když jste se rozhodli testovat a hodnotit úroveň přípravy kávy, musíte své lásce říct i hodně nepříjemné věci.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

To místo na Farním náměstí ve Frýdku-Místku je kouzelné, dvorek je plný hostů, a bodejť by nebyl, sedí se tu na podzimním sluníčku příjemně. I uvnitř to vypadá hezky, kmitají tady tři mladé slečny, přestože toho mají opravdu hodně, stíhají se usmívat, být příjemné, nabízet domácí dortíky ke kávě…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT


Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Jakkoli nás prosluněný dvorek láká, sedáme si dovnitř naproti baru, abychom viděli, jak si jedna ze tří slečen, která jediná neběhá po kavárně a venku, ale chystá nápoje, vede s přípravou kávy.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Na vytíženost baru vypadá kávovar ještě v celkem slušné čistotě. Je mi však opravdu líto, že kávě se zde nedostává tolik pozornosti a její příprava tu velmi trpí. Jako by se tu příprava kávy pořádně zjednodušovala.

Základní principy přípravy, jako je čistota páky, čistota parní trysky a odpouštění vody, se tu příliš nedodržují. Výmluvou ani nemůže být, že kvůli plné kavárně by nestíhali přípravu. Vše se dá krásně zvládnout a nápoj by byl mnohem chutnější.

Espresso zapadlo do chuťového průměru vysoké hořkosti se silným tělem. A Cappuccino? Myslela jsem si, že příprava cappuccina pomocí lžíce na mléčnou pěnu už vymizela. Na Dvorku mě ujistili, že stále přetrvává.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Pevná struktura mléčné pěny se v šálku vršila jako čepice. Cappuccino postrádalo nasládlou chuť mléka a více jsme vnímali oddělené horké mléko a intenzivní espresso.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT


Závěr
 – Plný dvorek lidí dává tušit, že tady dělají poctivou gastronomii. Také obsluha je profesionální. Proč to ale neplatí pro přípravu kávy?

Doporučení  – Úžasný venkovní dvorek je přístupný podle obsluhy i v zimě, mají tady zřejmě ohřívače, takže rozhodně doporučujeme pro poklábosení s kamarády či kamarádkami, mají tady domácí dorty a také zde vaří.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *