marycka.top_

KAVÁRNA MARYČKA, DŮL HLUBINA. SKVĚLOU KÁVOU TO KONČÍ A NĚKDY ZAČÍNÁ

Kavárna Maryčka v areálu Dolu Hlubinu poskytuje zázemí hlavně mladým tvůrcům, kteří pracují ve zdejších ateliérech a dalších nádherně zrekonstruovaných prostorách.

A interiér kavárny nasvědčuje, že tady je doma industriál – nenajdete tady rozkošné fotečky kávových zrn, hříšně hluboké lenošky nebo vymazlené stolečky.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Tady jsou stěny i podlaha z betonu, stoly a židle ze dřeva, je tu jeden starý obývákový gauč a pár koženkových křesílek. Zkrátka tak trochu undergound.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Stejně nenucený, jako je interiér, je i provozovatel kavárny, který si rád s hosty povídá a vnáší do poněkud syrovějšího prostoru prvky milé vstřícnosti. Dozvídáme se od něj, že má dnes na mlýnku novinku z Hondurasu. Tak uvidíme…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si tedy espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Sedáme si tak, že dobře vidíme na kávovar i na přípravu našich káv. Tak se mi to líbí, nic se neskrývá a vy máte ještě zážitek, jak vidíte baristu při práci. Vyčištění páky od kávového puku, odpuštění vody a utírání trysky od mléka vypadá tak přirozeně a automaticky, že nemusíte mít strach o výsledný nápoj. Navíc tady používají i váhu pro přesnou kontrolu gramáže.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Je pravdou, že na espressu se rychle ztrácela crema, prý se káva nedaří ještě pořádně nastavit na mlýnku. Ale ta chuť! Vyšší svěží acidita po jahodách, chuť sladkého sirupu a zároveň výrazné tělo – espresso bylo okamžitě vypito.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

No a s cappuccinem to bylo totožné. Latte art jak vyšitý, krémová struktura mléčné pěny a teplota akorát na pití. Navíc nás nadchla lahodná chuť kvalitního mléka. Prostě další baristické nebe. Měli jsme tendence si dát ještě jedno kolo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Když chcete, barista vám v Maryčce ukáže, z čeho tu vaši kávu namlel. Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Vynikající káva připravená s láskou a profesionalitou. Z pětibodového ohodnocení hnidopišsky strháváme půl bodíku za chybějící cremu na espressu, ať je co zlepšovat. K dokonalosti tady chybělo opravdu málo.

Doporučení – Maryčka je kavárnou spíše pro mladší generaci, ale to neznamená, že by se tady týpek středního věku cítil blbě. Můžete být v centru dění, sednout si a klábosit na baru, zahrát si stolní fotbálek, nebo se posadit do rožku a vzít si knihu nebo časopis ze zdejší nabídky. Skvělé kafe si tady můžete dát na počátku dne nebo také na jeho konci…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *