gong.kavarna.top2_

KAVÁRNA V GONGU? V NÁDHERNÉM PROSTORU ČÍHÁ NEČEKANÝ KÁVOVÝ ATENTÁT

Multifunkční budova Gong v Dolní oblasti Vítkovic je unikátem se vším všudy, zdejší indrustriální prostory hostily už řadu proslulých kulturních akcí, konferencí, setkání.

Jakou tady ale vaří kávu? Dole v přízemí, ukryta trochu v rohu, je kavárna/bar, hned vedle se prodávají vstupenky a suvenýry.

Tady si obdivovatel industriálu a umění mlaskne – na zdech v kavárně i nad barem jsou vystaveny serigrafie Andyho Warhola, a tak na hosty kavárny shlíží Marylin Monroe, což ve spojení se zajímavými kovovými červenými stolky vytváří vskutku jedinečnou náladu.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ale my jsme tady díky našemu seriálu reportážních testů – proč by v prostoru, který slouží často spíše k odpočinku turistů na cestách po Dolní oblasti Vítkovic, nemohlo být dobré kafe?

Bedlivě sledujem práci obsluhy a zaznamenává si do hodnotícího bloku první postřehy. A nejsou to bohužel zrovna superlativy…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Co se dalo pokazit, to se pokazilo, respektivě udělalo úplně špatně. Starší kávovar vypadal, že už má to nejlepší za sebou, a tak se k němu asi i přistupuje a nevyužívá se naplno.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Tryska na mléko zůstala naprosto netknuta, bohužel zde používají napěňovač mléka. Vyčištění páky alespoň štětečkem neproběhlo a o odpuštění vody si můžeme jen nechat zdát.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Extrakce kávy byla jen okolo dvanácti sekund a u cappuccina nám byla přidána ještě dávka spálené kávy navíc. Slečna jednoduše po skončení extrakce zmáčkla tlačítko ještě jednou. Toto se opravdu nedělá.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Postup při přípravě svědčí o naprosté neznalosti personálu. Espresso bylo sice v dostatečném objemu, chuť mi však křivila pusu. U cappuccina si o latte art nechte jen zdát. Z napěňovače mléka mléčné umění nevykouzlíte. Mléko je z něj přepálené, horké ke spálení a v šálku máte tolik pěny, že si říkáte, jetli tam ta káva vůbec je. Stejně dopadla i chuť.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Zklamání je o to zákeřnější, že je v tak úžasném prostoru jednoduše nečekáte. Jestliže si někdo dal tolik práce se vším okolo, proč už to nedopadlo dobře s obyčejnou kávou?

Doporučení – Mrkněte na Warholovu Marylin Monroe, na plechovky s Campbellovou polévkou, hrkněte do sebe sodovku a rychle pryč – dokud tady nebudou připravovat kafe s dodržováním alespoň základních postupů, pak si jděte pro kofein jinam.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *