provence1

KOUSEK PROVENCE NA DUBINĚ: FRANCIE 100%, KAFE 50%

Kavárna Provence sídlí v budově na okraji ostravského sídliště Dubina, konkrétně hned u hřiště a haly v ulici V. Jiříkovského. U kavárny je i pěkná zahrádka.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Pokud jste tu ještě nebyli, připravte se na vskutku silný kontrast – mezi paneláky tady v přízemí multifukční budovy sídlí kavárna, jejíž jméno je Provence –  vše, co v interiéru je, se jménem ladí až do sebemenších maličkostí.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!
Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Pokud vás zajímá dekorativní styl Provence a hledáte inspiraci, pak nemusíte do Francie, ale dojeďte si na Dubinu… Ve stylu Provence je tu úplně všechno: stoly i židle, květináče s levandulí i obrázky s levandulí, koše i košíčky, křesílka, lustry i lampičky, rámečky s obrázky, cedule, nápisy…

Říkáme si, že jestli provozovatel vložil tolik energie a píle jako do interiéru i do gastronomie, pak nás čeká minimálně nadpozemský zážitek…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

A tak si tedy objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Pečlivě sledujem slečnu, která nám kávu připravuje. Na první pohled bylo v přípravě kávy téměř vše v pořádku. Kávovar vypadal čistý. Při přípravě cappuccina slečna vždy očistila trysku.

Vykřičník mám jen u neočištění páky. Píšu to pořád dokola. Páka se prostě musí po každé kávě řádně pročistit! Jinak pijete kávu hostů před vámi.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Vodu jsme viděli odpouštět, takže si značíme, že tento krok je v pořádku, a dokonce i extrakce byla okolo třiceti sekund. Takže jsme čekali průměrnou kávu s přijatelnou cremou. No ale překvapila mě jen černá voda, která cremu viděla jen z velké dálky.

Prostě tam skoro žádná nebyla. Množství kávy v šálku bylo příliš velké. Odhadem tak 40-45 mililitrů. Evidentně tu byla snaha uspokojit zákazníka skoro plným šálkem na úkor kvality.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

„Espresso bylo vodové a hořkost mi stahovala nepříjemně ústa, což je důsledkem podextrahování espressa. Espresso teklo z páky moc rychle a žádná crema se u něj nestačila vytvořit. Řešení je ale v podstatě velmi jednoduché. Jen si dát trochu času a seřídit mlýnek.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

U cappuccina se toto podextrahované espresso odrazilo tak, že jeho chuť byla nevýrazná, mdlá až plochá. V chuti jako byste měli pocit, že je tam málo kávy. Mikropěnu pod okraj šálku se podařilo vytvořit, o umění latte art tu ale hovořit nemůžeme.

Závěr – Nejdříve vás překvapí kontrast strohých paneláků a koncentrované Provence, pak ale malinko zklame, že stejnou důležitost nekladou provozovatelé i na kvalitu kávy. Dáváme jen průměrných dva a půl bodu, ale s doporučením, že cesta za zlepšením není nijak komplikovaná a náročná…

Doporučení – Jak píšeme výše, milovníci, nebo možná spíše milovnice stylu Provence se tady budou cítit jako v rájí (nebo spíše jako v Provence). Venku je loni otevřená příjemná zahrádka, takže si tu užijí i kuřáci, v nabídce je řada pochutin a francouzská vína, občas se tu pořádají i akce. Pokud se tady zlepší v přípravě kávy, pak už ani Dubina nemusí být nehostinným místem bez vskutku kvalitní kavárny…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *