Kvalitní nebo instantní?

DSC_0034

výběrová káva

Aneb 6 tipů, jak si doma připravit kvalitní kávu

Víte, že káva je hned po ropě druhá nejprodávanější komodita? Kávu pije snad každý. Nebo každý druhý. Většina lidí má doma rozpustnou kávu nebo kávu na tzv. “turka”. U mě doma ale takovou kávu rozhodně nenajdete. Ptáte se proč?

Měla jsem to štěstí, že jsem před několika lety ochutnala výběrovou kávu. Kávu, která vás chytí a už nepustí. Kávu, která má duši. Kávu, se kterou dělám degustace, tak jako se to dělá s vínem.  A za tou rozpustnou instantní jsem navždy zavřela dveře!

Výběrovou kávou rozumte ty nejkvalitnější zrna, která najdete na plantážích. Jsou pečlivě pěstována a ručně sbíraná. Výběrová káva je vždy zrnková a mele se těsně před použitím, protože pouze tak si zachová svoji nejvyšší kvalitu.

Je třeba si uvědomit, že káva je přírodní produkt. Věděli jste, že je to ovoce? A jako plodina je ovlivněna řadou faktorů – např. místem pěstování, nadmořskou výškou, vlhkostí, množstvím slunečního svitu, půdou, sběrem, zpracováním, pražením i samotnou přípravou.

Káva nemá jenom nudnou hořkost, kterou si musíte skoro vždycky doupravit cukrem nebo mlékem. Ale v její vůni a chuti najdeme tóny mandlí, čokolády, ořechů, jahod, broskví, šípku a mnoho dalších. Mějte na vědomí, že všechny tyto vůně a chutě jsou v kvalitní kávě naprosto přirozeně, žádné umělé dochucování! A tyto úžasné kombinace vůní a chutí vás natolik uchvátí, že už jinou kávu nikdy nebudete chtít. Poznáte, co je opravdová káva.

NÁVOD, jak si doma připravit kvalitní kávu:

     1. Kvalitní zrnková káva je základ

Bohužel v supermarketu ji nehledejte. Pátrejte po specializovaných menších obchodech, kavárnách a pražírnách, kde vám s výběrem kávy poradí. Smůlou je, že těchto podniků je jako šafránu. Ale trend se bohudík zlepšuje.

  1.  Kupujte pouze zrnkovou kávu

Není nad to, když otevřete nový balíček zrnkové kávy a ucítíte tu božskou vůni čerstvě pražené kávy. Zrnkovou proto, že ji před každou přípravou kávy vždy čerstvě namelete.

  1. Melte kávu těsně před přípravou

Kávu namelte těsně před přípravou kávy. Důvod je jednoduchý. Když se káva namele, uvolní se z ní všechna aromata, která chceme zachovat v samotném šálku, a proto okamžitě připravujeme černý nápoj. Pokud si namelete kávu výrazně dopředu, po 15-ti minutách vám to nejlepší vyprchá, pak si kávu už nikdy tak neužijete.

Aeropress-geniální domácí kávovar

Aeropress-geniální domácí kávovar

  1. Kupte si mlýnek

Určitě si pořiďte mlýnek. Bez něho samozřejmě zrnkovou kávu nepřipravíte. Ruční mlýnek bohatě stačí, pokud kávu připravujete pro více kávomilců, je vhodný mlýnek elektrický.

  1. Kávovar nepotřebujete

Do domácnosti opravdu není nutný automatický kávovar za desítky tisíc korun. Pokud chcete kvalitní espresso či cappuccino, jděte do kavárny. Doma si ale v pohodě vystačíte s klasickým Frenchpressem nebo Moka konvičkou. Já osobně nejvíce doporučuji Aeropress. Jde o jeden z nejmodernějších přístrojů a má několik pozitiv, díky nimž na něj nedám dopustit. Je plastový, jen tak ho nerozbijete, lehce přenositelný a skvěle skladný. A samozřejmě káva je z něj naprosto úžasná.

  1. Na rozpustnou kávu zapomeňte

Pokud vám vaše zdraví není lhostejné, tak tu instantní prosím vyměňte za kvalitní zrnkovou. Rozpustná káva je připravovaná z těch nejméně kvalitních zrn neznámého původu a je upravována tak, aby se z ní stal výsledný granulát. Několikrát zmražována a sušena, abychom ji pak velmi snadno mohli zalít horkou vodou a konzumovat. Instantní káva je jako instantní polévka. Víme, že není zdravá, ani ne moc chutná, ale je rychle připravená.

Tak proč si ničit tělo a chuť, když tu máme lahodná kvalitní zrna?

Coffee Coach

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *