mapami

MAPAMI CAFFÉ: TAK ČISTÁ KAVÁRNA, AŽ MÁTE CHUŤ UDĚLAT V NÍ ŠMOUHU

Těžko říct, co vede majitele kaváren či restaurací a dalších podniků k tomu, jak svůj podnik pojmenovat – v případě Mapami Caffé v ostravské Dvořákově ulici nás po delším zvažování napadlo snad jen to, že se zakladatelé jmenovali Marie, Pavel a Mirek…

Kdysi spíše studentsky laděný podnik teď září moderním interiérem kombinujícím odstíny hnědě a bílé, toho světla je možná až příliš, interiér připomíná intenzitou světla a světlým nábytkem až desinfikovaný operační sál nebo mléčný bar.

Nicméně obsluha je tady pohotová a velmi milá, což trochu studený první dojem zmírní. Sedáme si na vysoké židle, odkud máme skvělý výhled přímo na kávovar a pod ruce baristky.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Vytahujem hodnotící blok a znamenám si: Naštěstí zde bar i kávovar udržují v uklizeném stavu. Baví mě pozorovat systém práce za barem. Člověk se z toho může leckdy poučit. Aspoň zjistím, zda káva byla dobře připravena a jestli se vůbec odvážím ji ochutnat. V Mapami Caffé jsem zjistila, že základní návyky přípravy kávy mají správné. Chválím.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ale ještě pokračujem: Páku od kávy pěkně vyčistili, před jejím nasazením odpustili vodu, i trysku na mléko jsem viděla pořád čistou. Hygiena přípravy v pořádku. Všimla jsem si však, že pěchování páky se trochu fláká a je skoro jen na oko. Nezapomeňte, že ideálně byste měli tlačit silou dvaceti kilogramů.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Z čeho jsem zklamaná, byla doba, po kterou espresso vytékalo z kávovaru. Patnáct sekund je pro mě opravdu nedostačujících. Espresso prostě teklo proudem. To svědčí o špatném nastavení hrubosti mlýnku nebo gramáže kávy v páce, pravděpodobně o kombinaci obou možností.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Výsledkem bylo, že espresso sice mělo cremu, ale objem byl poněkud větší a vodovější. Chuť mě vůbec nepotěšila. Pravděpodobně to byla zase nějaká italská směs s robustou. S mlýnkem by se tu dalo určitě více popracovat, abychom i z toho hořkého espressa získali příjemnou chuť.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino si vedlo o něco lépe. Zaznamenali jsme jistý pokus o latte art a poměrně krémovou mléčnou pěnu. Teplota našlehaného mléka byla naštěstí v pořádku. Chuťově nasládlé po mléku a i to příliš hořké espresso se ztratilo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – V přípravě kávy nevidíme velké nedostatky, napravit je nebude nijak náročné. Nebylo by špatné zapracovat na útulnosti kavárny, variace skoro vše v bílém nebo ve světlém a do toho super silné bílé světlo neláká zrovna ke kavárenskému lenošení a tlachání…

Doporučení – Mají tady dobrý výběr pochoutek i snídaní a příjemný personál, minusem je to, že část kavárny je kuřácká, což pocítí bohužel i hosté, kteří sedí v části, kde se nekouří.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *