O mně

Jmenuji se Lucie a mým snem bylo mít vlastní kavárnu, nakonec pomáhám ostatním splnit jejich kavárenský sen.

Už jako malá jsem měla ráda kávu. Mamince jsem potajnu upíjela rozpustné cappuccino, ze kterého jsem vždy odebírala vrchní krustu. Babička mě naučila pít klasickou překapávanou kávu s velkým množstvím mléka. Bylo to naše tajemství, protože tehdy jsem kávu měla ještě zakázanou. V té dětské době se zrodily počátky mé vášně pro kávu.

Když jsem povyrostla a mohla si dávat kávu již bez zákazů, všichni věděli, že si dám pokaždé ten černý nápoj, už se ani nemuseli ptát. V Prostějově, odkud pocházím, jsem v době střední školy chodila téměř každý den kolem jednoho prostoru, o kterém si říkala, že by bylo krásné pro kavárnu. Přímo na hlavním náměstí s velkými kulatými okny, ideální pro kavárnu v retro stylu s elegantním nádechem moderní doby. Byl to ale pouze ten sen, kdy to ještě nemyslíte úplně vážně.

Zlom nastal o pár let později, kdy jsem poprvé nahlas řekla, že bych chtěla mít kavárnu. V té době jsem již bydlela v Ostravě, kam mě zaválo vysokoškolské studium. Začala jsem proto v Ostravě pracovat v kavárně, abych zjistila, zda je tento obor skutečně pro mě. Zda mě to bude bavit a půjde mi to. Hodně rychle jsem do kavárenství proklouzla a měla jsem to štěstí, že hned od počátku jsem se pohybovala v segmentu výběrové kávy. Ve světě kávy, kde si s ní hrajeme, soutěžíme, posunujeme hranice, tvoříme nové nápoje a mnoho dalšího.

Po třech měsících v kávě jsem jako dobrovolník jela na World of Coffee do Vídně, kde jsem kávě nadobro propadla. Taková koncentrace kávových specialistů, baristů, pražičů, prodejců a dokonce i farmářů, mě uchvátila. Od té doby již nebylo cesty zpět a veškerý můj volný i pracovní čas se začal motat kolem kávy.

Během následujících pěti let jsem prošla šesti kavárnami, kde se můj baristický um piloval. K tomu přidejte dalších minimálně 5 kaváren, u kterých jsem se párkrát nachomýtla k přípravě kávy. Hodně času jsem trávila i v jiných kavárnách jako zákazník, kdy jsem pozorovala práci obsluhy a chutnala kávové nápoje.  Díky takovému záběru kaváren, jsem měla dobrý přehled, co v kavárenství funguje a co naopak pokulhává. Věděla jsem, že ráda učím, že mám dostatečnou trpělivost s lidmi, a že mě baví káva. Tak co to nespojit?

Lidé se na mě začali obracet s radou, kam na dobrou kávu, kde si mohou koupit kvalitní zrnkovou a jak si ji mají připravit. Vycítila jsem tedy příležitost a začala kávu prodávat a učit její přípravu. Název Coffee Coach pak přišel naprosto přirozeně. Učitel=trenér=kouč=coach.

První degustace kávy vznikla jako zahájení činnosti  s prodejem kávy pro nejbližší přátele a od té doby je degustace stálou službou pro veřejnost i firmy. Kávový catering se vyvinul z nápadu dělat na 2. Setkání Patriotů kávu, po ochutnání mé kávy lidé samostatně čas od času poptávali kávu na své akci. Kávový koučink je ale to, co mě těší nejvíce. Jde o službu přímo pro kavárny, kde vidím největší dopad mé práce.

Z prvotního snu provozovat kavárnu jsem si své místo našla jako kávový kouč. Jako barista, který pomáhá lidem plnit jejich kavárenské sny. Mé znalosti tak oboru výběrové kávy mohou daleko více pomoci.

Mým cílem je vytvořit z Moravskoslezského kraje kavárenský region. Region, kde v každém menším městě bude kavárna s výběrovou kávou. Kavárna, kde se káva připravuje se skutečnou láskou.

Buďte u tvorby mého snu se mnou.

Coffee Coach