office

OFFICE CAFÉ: KOUSEK OD STODOLNÍ SE SERVÍRUJE KÁVA NA PRKÉNKU

Brzy odpoledne je pro kavárnu kousek od Stodolní, která začíná žít až večer, mrtvá doba. Jsme v Office Café, kavárně ve Škroupově ulici, sami, pan majitel stěhuje nějaké zboží a pak už se věnuje jen nám, dokonce si k nám i na chvíli sedne.

Foto: Jaroslav Baďura. Magazín PATRIOT

Office Café není úplně klasická kavárna, je spíše bistrem s velkou nabídkou snídaní a barem s rozsáhlým výběrem nápojů. Moderní a čistý interiér, v němž nechybějí živé kytky na stolech, láká k návštěvě.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Jakkoli se snažíme se v každé testované kavárně posadit tak, abychom viděli baristovi pod ruce, tady to není úplně jednoduché. Kávovar je schovaný za barem, navíc jsme jedinými hosty, takže budeme hodnotit na jediný pokus, aniž bychom si mohli svůj dojem zkontrolovat pohledem na to, jak chystá obsluha další kávy.

Páku nám řádně očistili, vodu odpustili a extrakci do třiceti sekund jsem taky zaregistrovala. Jestli však kávovar udržovali skutečně v čistotě a zda očistili trysku na páru, to jsem opravdu neměla šanci postřehnout. Základní úkony ale vypadaly v pořádku.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Už jsme při testování více než třicet kaváren zažili nejrůznější formy servírování: na tácku, na dřevěném podnose i bez, ale na prkénku jako v Office Café jsme dostali kafe poprvé.

Foto: Jaroslav Baďura. Magazín PATRIOT

Espressu nemám příliš co vytknout. Chuťově dobře připravené, s přiměřeným objemem a konzistentní cremou. Na druhou kávovou vlnu standard.

Foto: Jaroslav Baďura. Magazín PATRIOT

Cappuccino na tom bylo o něco hůř. Latte artu jsme se bohužel nedočkali. A opět jsme byli obdarováni bublinkovým mléčným sněhulákem s vyšší teplotou kávy hrozící spálením jazyka. Prostě stará škola cappuccina.

Foto: Jaroslav Baďura. Magazín PATRIOT

Závěr – Sympatický majitel se snaží, aby se v jeho kavárně hostům líbilo, možná by stačilo se trochu více pověnovat přípravě kávy a podnik získá body navíc…

Doporučení – Není to vůbec špatné místo, jen pár kroků od Stodolní, ale přitom trochu v závětří. Tady se dá absolvovat snídaně, rande i párty s kamarády.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *