oki5

OKI COFFEE: PODNIK, KTERÝ CHCE BÝT RESTAURACÍ, BAREM I KAVÁRNOU. JEN V TOM POSLEDNÍM KULHÁ

Oki coffee je přesně typ podniku, kterému byste rádi dali pět z pěti bodů – moderní, vymazlený a promyšlený interiér, krásná terasa, dětský koutek, usměvavý a vstřícný barman…

Ten ostatně také vysvětluje původ názvu kavárny: spolumajitel je Oskar a říká se mu výhradně Oki…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Podnik chce být vším a vyhovět všem, takže vinaře asi zláká řada vystavených plných lahví, pivaře pak pípy, kdo si rád dá něco tvrdšího, i toho zde čeká výstavka skutečných skvostů… Vaří se tady, takže Oki splňuje i restaurační podmínky, mohou sem bez obav maminky s dětmi, pro které je tu hezký koutek.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Zkrátka podnik tak trochu pro všechny a se vším, co si jen dokážete představit. Tak doufáme, že i kafe tady bude na úrovni, protože vše ostatní tady opravdu hraje a ladí.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Barman se trošku diví, že si sedáme na vyvýšené židle kousek od baru, když venku na terase je tak příjemný chládek. Jenže potřebujem vidět barmanovi pod ruce, protože při přípravě kávy vše začíná a právě tady se rozhoduje, jaký nápoj host dostane…

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

A bohužel nejsem z toho, co vidím, vůbec nadšená. Jako první spatřím neotřenou trysku od mléka. Ta se musí očistit ihned po našlehání mléka, zde to mladík udělal až po zhruba deseti minutách. Na trysce se tak uchytávají bílkoviny, což je z hygienického hlediska nežádoucí. Ale páku pěkně očistil od zbytků kávové sedliny. Co už ale neudělal, bylo odpuštění vody před nasazením páky.Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Barman bohužel pokračuje velmi pozdním zapnutím extrakce espressa. „Po nasazení páky s kávou se vždy musí ihned zapnout voda a spustit tak extrakci. Pokud to neuděláte, káva se vám pálí a výsledný nápoj je nedobrý. V Oki coffee se káva pálila dobrých 20 sekund. Což je opravdu příiš. No a extrakce byla zase protikladem. Trvala pouhých 10 sekund.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Jaké tedy bylo espresso? Objem seděl, ale téměř bez cremy a chuť spálená od shora až dolů.

Cappuccino nás latte artem nepotěšilo. Mikropěna byla krásná bez výrazných bublinek, teplota ale bohužel příliš vysoká.

Závěr – Oki coffee má skvěle našlápnuto, nechybí tady snad nic, co byste hledali v restauraci, v baru či ve vinném sklepě. Pokud ale máte chuť na opravdu dobré kafe, pak tady zatím nepochodíte. Zatím říkáme proto, že jsme přesvědčeni o chuti mladého barmana i majitelů včetně pana Okiho dělat vše co nejlépe a nedostatky napravit…

Doporučení – Jak již bylo řečeno či napsáno – podnik se snaží vyhovět všem, takže tady můžete dobře posnídat či poobědvat, zajít si na dobré vínko či s partou na pivo, na terase je soukromí, z restaurace zase můžete pozorovat cvrkot venku a děti si mají kde hrát. Co chtít více?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *