dolce6

OPAVSKÁ KAVÁRNA DOLCE VITA: LÉČBA V RŮŽOVÉ ORDINACI ZABÍRÁ

Opavskou kavárnu Dolce Vita, která sídlí v Hrnčířské ulici 8, nepřehlédnete. Růžový je dům, v jehož přízemí ji najdete, růžový je interiér – ostatně v Opavě se jí říká Růžovka…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Partu motorkářů, která tady ráno po flámu „exuje“ espressa, byste tady hledali asi marně. Tady je ráj slečen, dívek a paní, byť jsme tady při našem testování zahlédli i muže, ti jsou v tomto prostředí ale spíše výjimkou…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Interiér je prostě sladký a dělaný na míru právě slabšímu pohlaví, které kromě růžové barvy ocení i stylový nábytek, květiny, zrcadla. I štuk na zdech je nadýchaný jako ze šlehačky, takže si chvilkama připadáte, že nesedíte v kavárně, ale uvnitř velkého dortu. Nicméně nedá se říci, že by to tady bylo nevkusné nebo přeplácané – tohle je prostě růžová kavárna…

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Obsluha je milá a pozorná, za barem kraluje usměvavá mladá paní, na place kmitá energický číšník, který nenásilně, ale s přehledem, nabízí ke kávě v teplém předjarním dni domácí limonády a další pochutiny.

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Co se týče přípravy kávy, shledávám jen pár nedokonalostí. Zejména pořád dokola se opakující neodpouštění vody před nasazením páky. Na to se opravdu nesmí zapomínat.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Se vším ostatním jsme spokojeni. Kávovar již z dálky naznačoval, že patří k těm novějším a čistým kouskům, tryska na mléko byla vždy řádně očištěna a páka po vyklepání kávového puku také.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso se na jazyku jevilo chutově vyvážené a bylo v okamžiku vypité. Což je u mně velmi dobré znamení. Dostatečná crema a objem nápoje mají palec nahoru.

S cappuccinem jsme byli též spokojeni. Teplota se krásně skloubila s chutí a my mohli nápoj okamžitě vypít. Nádhera. Latte art jsme se dočkali, bohužel však v trochu slabší variantě s lehkými bublinkami.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Závěr – Dáváme čtyři body, až na drobnosti to tady s kávou a nejen s ní umí. Kavárna si na nic nehraje, je prostě nastavená tak, aby lákala na pohodlí, načančaný interiér v dobrém slova smyslu, na pohodu, kterou ocení v tomto provedení především ženy.

Doporučení – Ideální návštěva? Podle našeho názoru „babinec“, tedy schůzka libovolného počtu kamarádek. Ale může se tu odehrát i rande, pokud tedy nebude pánovi vadit, že partnerka nemá oči jen pro něj, nýbrž že se jí líbí i interiér…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *