kramer2

OPAVSKÉ CAFÉ KRAMER: TADY BY TAK KRÁSNĚ CHUTNALO DOBRÉ KAFE…

Opavskou kavárnu Kramer na Horním náměstí nepřehlédnete. V létě je venku velká zahrádka, interiér zaujme milovníky bytelného a poctivého nábytku evokujícího první republiku.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Kavárna má zajímavé členění, jsou tu místa pro jednání u stolu, ale i pohodlné kožené sedačky pro nezávazné „rozvalení se“ a klábosení. Část kavárny je určená kuřákům.

Sedáme si tak, že máme celou kavárnu jako na dlani. Jen na kávovar, z důvodu vysokého baru, není bohužel pořádně vidět. Slyšíme však všechno a můj vycvičený sluch už dokáže odhalit, jak se káva pro nás i ostatní hosty chystá… Přichází přívětivá slečna a bez problému a diskuzí nad velikostí nápoje si objednáváme.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Při pohledu na kávovar zjišťuji, že společně s tryskou na mléko jeví známky čistoty. Dostalo se mi však už několik zklamání v podobě opětovného neočištění páky a neodpuštění vody. Začínám být z toho už trochu smutná. V kraji si opravdu jen pár podniků drží skutečně správnou kvalitu přípravy. O surovinách nemluvě. Ráda bych rozdávala více hodnocení za pět bodů, ale při těchto neustále se opakujících chybách jsou to pak známky spíše nižšího řádu.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

A jak se zdá, Kramer se ku kavárne s plným počtem bodů nepřidá. Délku extrakce espressa jsem bohužel nezahlédla, ale když mi přistálo na stole, objem prozradil své. Množství kávy v šálku bylo větší a chuť vodovější. Dedukuji podextrahované espresso. Jednoduše, espresso teklo příliš rychle. Toto se dá napravit seřízením mlýnku. Dala jsem si pár doušků a zbytek kávy nedopila.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Latte art jsme na cappuccinu objevili, ale už podle zvuku šlehání mléka jsem tušila, jaká pěna nás čeká. Bublinky s příliš horkým cappuccinem a tedy i s hrozbou spáleného jazyka. Kromě toho byla chuť cappuccina vodová. Vodové espresso = vodové cappuccino,“ uzavírám hodnocení kávy.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Závěr – Celkový dojem z kavárny je trochu rozpačitý. Interiér jakoby sliboval zmíněnou prvorepublikovou kvalitu a poctivost, připravená káva tomu ale neodpovídá. Neurazí vás, ale ani ničím nepřekvapí – proto hodnotíme třemi body.

Doporučení  – Shodli jsme se, že v den naší návštěvy obsluhovala hosty zvláštně nesourodá dvojice. Sympatická a usměvavá drobná blondýnka a urostlý, ale zamračený vrchní, jemuž byste asi do očí neřekli, že by se mohl občas usmát… Kavárnu doporučujeme k pracovní schůzce i kamarádskému „pokecu“ či na rande, vhodná je pro kuřáky, protože má pro ně vyhrazenou část. Nekuřákům může vadit, že ze zmíněné části proniká do kavárny kouř.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *