daniel.top_

OSTRAVSKÁ KAVÁRNA DANIEL: AČ VE DRUHÉM PATŘE, MNOHA KAVÁRNÁM TO NATŘE

Do kavárny Daniel se chodí za atmosférou a domáckým prostředím. Jakobyste šli na návštěvu k velmi dobrým přátelům – vystoupáte ve starobylém domě v Žerotínově ulici do druhého patra a vejdete do bytu, který není bytem, ale kavárnou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Hnad na kraji minete bar s obsluhou a pak už je ve tři plus jedna na vás, ve kterém z parádních a důsledně starosvětsky zařízených pokojích si vyberete/urvete jedno z mála volných míst u stolů či na gaučích a lenoškách…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

A dobří přátelé, jak je jejich zvykem, vám nabídnou domácí štrůdl, čokoládu, limonádu nebo kávu, čaj… I když nábytek, obrázky na stěnách, ubrusy a vlastně všecko tady připomíná začátek minulého století, paradoxně to tady patří mladým – pár studentů v jednom z pokojů, kde je to dovoleno, pokuřuje u kávy, v nekuřáckém obýváku zase dvě studentky studují skripta.

Shodneme se, že reportáž napíšeme, ale bude jiná – protože ani z jednoho z pokojů nelze vidět na kávovar (přece nepolezeme přátelům do kuchyně), nemůžem přísně, tak jak jsem zvyklá, hodnotit způsob přípravy kávy.

Objednáváme si u velmi příjemné a profesionálně vystupující slečny espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espressu zde tvrdošíjně říkají  malé presso – zdá se, že moderní trendy v přípravě kávy do téhle prvorepublikové domácnosti pronikají jen pozvolna. Oba nápoje mají krásný servis hodící se do atmosféry dřívějších časů.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Na kávě mohu hodnotit pouze vizuální stránku a chuť. Crema se velmi brzo trhala, což by nebylo až tak negativní, kdyby to vyvážila chuť. To se však nestalo. Espresso mě nenadchlo. Přiznávám, že hořký italský standard mi moc přes jazyk nejde.

Cappuccino nás však mile překvapilo obrázkem. Mikropěna byla pěkně krémová, i když jazyk signalizoval, že o něco teplejší. Bohužel v chuti bylo cítit výrazně hořké espresso, což cappuccinu příliš nepřidalo.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Víme, že je malinko neslušné po návštěvě u přátel veřejně kritizovat hostitele. Jenomže v kavárně Daniel je to opravdu především o atmosféře, kterou nezažijete asi v žádném jiném ostravském podniku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení – Tady se můžete vyřádit na gauči jako v seriálu Přátelé, dát si romantické rande a špitat si u malého stolečku nebo si prostě v klidu odpočinout od ruchu tam venku. Byť se smí kouřit jen v jednom pokoji, bohužel to ucítíte v celém bytě….

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *