jam.coffee

OSTRAVSKÝ PODNIK JAM COFFEE MÁ ČTYŘI BODY Z PĚTI

Pořádají tady stále populárnější Kafrárnu – povídání se zajímavými osobnostmi, které usedají jednou za měsíc na vyvýšený piedestal do dvou křesílek. Ta jsou ale mimo zmíněnou akci k dispozici obyčejným návštěvníkům kavárny.

Kavárna JAM coffee už je v rámci hodnocení ve druhé polovině stovky hodnocených podniků. A máme radost z toho, že těch lepších kaváren přibývá a že mezi ně můžeme zařadit i tento podnik.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Klasicky si vybíráme místo, které většina zákazníků obchází, tedy co nejblíže k baru s nejlepším místem pro naše oči a uši. Kávovar vypadá nově a čistě, s objednáním problém nemáme, obsluha ví, jak má espresso vypadat.

Naštěstí již ve většině kaváren zlepšili znalost obsluhy ohledně názvů kávy a jejího množství v šálku. Jen velmi zřídka dostanu pod slovem espresso bazén.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Očištění páky proběhlo, zaznamenávam první plusové body. Hned poté jsem ale nespokojená, protože ať koukám, jak koukám, odpuštění vody nevidím. A co se týče extrakce kávy, přišla mi poněkud kratší.

Hygiena okolo používání trysky na páru byla v pořádku. Po použití se pěkně otřela a odpuštění páry nechybělo. A jak je na tom chuť?

Espresso na první pohled mělo všechny správné atributy. Sympatický šálek, správný objem a crema držela. S chutí jsem zase tak spokojená nebyla. Na můj vkus velmi hořká bez známky acidity, pravděpodobně s podílem robusty.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás potěšilo více. Příprava metodou latte art po okraj šálku s mléčnou mikropěnou. Cappuccino bylo krémové, mléčně nasládlé, dalo se akorát pít. Jen jsme se nedočkali pořádného obrázku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Dáváme čtyři body z pěti možných, srážku mají na svědomí chybičky při přípravě kávy a nenaladěná obsluha…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení – V dnešní době je v centru Ostravy, pokud jde o kavárny, stále silnější konkurence. JAMcoffee si v ní ale stojí dobře, je trochu jiná než všechny okolní podniky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *