polo8

POLO CAFFÉ: ŽÁDNÁ OSPALÁ DÍRA, TADY TO ŽIJE! A KAFE? FANTAZIE!

V takové kavárně jsme ještě nehodnotili – Polo Caffé je vlastně jeden velký byt. Vejdete a jste v obýváku, pak následuje kuchyně – jídelna, dlouhá chodba, ložnice a terasa. Ať už si zvolíte pevnou kuchyňskou židli, sedačku v obýváku nebo postel v ložnici, jedno je jisté – jeden z členů poměrně solidně kmitající obsluhy je u vás dříve, než se rozhlédnete.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Nečekejte ospalou kavárnu, kde usnete u novin a probudí vás až uklízečka – tady to kypí, klokotá, vře, tady se snídá, obědvá, večeří, pije, baví. Tohle vše může být plusem pro milovníky cvrkotu, plašší povahy může tempo malinko vyvádět z míry.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Sedáme si do jídelny, samozřejmě s pohledem upřeným na bar, kterému vévodí krásný trojpákový kávovar. Takových v Ostravě moc není. Je evidentně udržovaný a nejraději bych si na něm kávu připravila sama.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Při objednání jsme naprosto spokojeni. Hovorný mladý muž na žádost espressa jen kývne a ani se nedoptá, jak velké espresso chceme. Espresso je zde jen jedno, což také zákazníkům vysvětluje velká tabule s obrázky kávových napojů.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Poslouchám zvuk šlehání mléka, který mi naprosto lahodí, píšem si do bloku, že i tryska byla pěkně očištěna. Vypadá to na kvalitní mikropěnu. Zklamalo mě jen očištění páky, to se trochu odfláklo. Pouze odklepání nestačí. Páka se vždy musí pěkně dočista otřít. Odpuštění vody jsem taky zahlédla a mé hodinky stoply extrakci do 30 sekund, takže v pořádku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Na stůl nám dorazily dva téměř ukázkové nápoje. Espresso s pořádnou cremou a správným objemem jsem vypila okamžitě, což je pro hodnocení dobrá zpráva. Příjemná hořkost, spíše zemitých tónů, zachutnala.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino bylo též parádní. Mikropěny jsme se opravdu dočkali. Teplota akorát k pití pak jen potvrdila správnost šlehání mléka. Dočkali jsme se i latte art, i když v podobě spíše abstraktního obrázku. A jako bonus jsme si dali opravdu úžasnou ovocnou limonádu.

Závěr – Možná tohle fresh a cool prostředí nesedí klasickým kavárenským povalečům, nutno ale přiznat, že to tady dělají opravdu dobře. Půl bodíku strháváme pouze za ne zcela kvalitní očištění páky a malinko neosobní atmosféru.

Doporučení – Snad kromě tiché romantické schůzky se Polo Caffé hodí ke všemu – malému obchodnímu jednání, pokecu kámošek či kámošů, rychlé snídaně i oběda nebo večerního drinku s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *