polom1

PRAŽÍRNA VE VELKÉ POLOMI. ESPRESSO? CAPPUCCINO? RADŠI SI DEJTE ZMRZLINU

Do Pražírny a kavárny ve Velké Polomi jsme zavítali s lehkým očekáváním, jak si s konceptem kavárny a s přípravou kávy poradí přímo pražírna. Taky kdo jiný než pražírna by měl mít kavárnu jak se patří?

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Dominantou nevelkého prostoru kavárny je pražička na zhruba 10 kilogramů kávy. Krásně se tam vyjímala a neustále přitahovala mou pozornost.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Než nám donesou kávu, rozhlížíme se. Vnitřní prostor pražírny v sobě kombinuje několik funkcí.

Je tady koš s hračkami pro děti, klavír, uprostřed trůní pražička, bar vlastně není barem, ale předělem mezi kavárnou a kuchyní, kde jsou zmrzlinové stroje… Jakoby podnik chtěl nabízet všechno a není tak ani kavárnou, ani bistrem, ani klubem.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Kávovar jeví známky čistoty, ale to bylo z pozitiv asi tak všechno. Čistit páku se tu taky naučili, no a vše ostatní z nepochopitelných důvodů buď nedodržují nebo mají svůj speciální postup. Odpustit vodu obsluha zapomněla a ta délka extrakce espressa! Vlastně krátkost. Prosím pouhých 15 sekund.

Jak asi taková káva může chutnat? Espresso mělo požadovaný objem 30ml, čas 15 sekund však způsobil, že bylo podextrahované a vůbec nemělo požadovanou cremu. O nějaké chuti tu pak není vůbec řeč.

Cappuccino tuto úroveň hrdě doprovázelo. O latte art jsme si mohli nechat jenom zdát. Byli jsem opět svědkem použití napěňovače mléka. Opravdu nechápeme jeho použití v kavárně, natož v pražírně. Mléčná pěna neskutečné hustoty se držela na lžičce jako špičkově vyšlehaný sníh z bílku. Vřelé cappuccino s až nedobrou hořkostí nás vůbec nepotěšilo.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Závěr – Dobrá pražírna a dobrá kavárna, to mohou být dvě odlišné věci. Nevíme, jak kvalitní kávu pražírna prodává, nabídka v přichystaných sáčcích byla poměrně široká. Ale člověk tak nějak očekává, že právě v pražírně dostane kávu se vším všudy – tohle se ve Velké Polomi bohužel neděje. Proto dáváme jeden jediný bod.

Doporučení – Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi nezatracujeme. Mají tady prý úžasnou zmrzlinu a třeba je to místo, kde se obyvatelé obce rádi scházejí a je jim tam dobře. Ostatně velmi milá a příjemná obsluha tomu nasvědčuje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *