a.cafe_

SKVĚLÉ KAFE, ČTVRTI NAVZDORY? A CAFÉ, MARIÁNSKÉ HORY!

Bylo by nefér tvrdit, že ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky nepřeje kvalitním restauracím a kavárnám – nicméně je pravdou, že jimi dosud příliš neproslul, byť se v poslední době i tady mění věci k lepšímu.

Důkazem budiž podnik A Café, který jsme navštívili v rámci našeho seriálu reportážních testů kaváren v Moravskoslezském kraji.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Byť má podnik A Café kávu v názvu, dá se říci, že je to spíše restaurace – s industriálním interiéreem, který kombinuje betonové sloupy i stěny se vskutku originálními svítidly i dekoracemi v regálech na stěnách…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Podnik vaří nejenom polední menu, a  také v době naší návštěvy, tedy před třetí hodinou odpolední, tady hosté jedí místní vyhlášené burgery a těstoviny.

My ale přišli hodnotit kávu, proto si jako vždy sedáme na dohled kávovaru,  vytahujem hodnotící blok a jdem na věc…

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V nápojovém lístku se dočítáme, že si můžeme objednat výběrovou kávu z Kolumbie. Vůbec neváháme a objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.

Líbí se nám nízký bar, za nímž můžete pozorovat obsluhu při práci – podniku to podle nás dodává určitou míru důvěryhodnosti, neschovává si to nejdůležitější, ale ukazuje hostům, co a jak pro ně připravuje…

A už to začíná: Očistit páku na dvě porce, naplnit ji namletou kávou, upěchovat, očistit páku od zbytků kávy, odpustit vodu, nasadit a maximálně 30 sekund nechat espresso extrahovat do objemu zhruba 30ml s tenkou cremou.

Mezitím si slečna našlehá mléko na cappuccino, očistí trysku a promíchá připravenou mléčnou mikropěnu. Tu posléze vlévá do espressa a výsledkem je fotogenický nápoj s obrázkem. Hotovo – jak je to jednoduché…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Ano, espresso mělo slabší cremu, jelikož se jedná o výběrovou kávu se světlejším pražením. Chuťově jsme však naprosto spokojeni. A to je podstatné. Espresso jak má být. Mírná grepová acidita, která po pár sekundách přechází do vyvážené hořkosti držící se na jazyku.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino krásně krémově lahodné akorát k pití s poměrně povedeným latte artem. Příjemná chuť kávy zjemněná mlékem.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Ano, ano, ano. Třikrát ano příjemnému novému podniku, milé obsluze, poctivé přípravě kávy a nápaditému servisu.

Doporučení – Tady podle nás může chutnat snídaně s ranními novinami, oběd s přáteli i povedený večírek s bandou. Otevřený prostor příliš nepřeje důvěrnému rande nebo obchodní schůzce, při které by vás přes velká okna viděla půlka Mariánských Hor, plně však doporučujeme milovníkům nové architektury a dobré kávy…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *