amali

TEST KAVÁRNY AMALI: KDYŽ HŘEŠIT JE TAK SLADKÉ

Naše kroky vedou úplně nahoru do Nové Karoliny, kde se nachází kavárna Amali. Jde o prostor, který není jen kavárnou, ale vlastně i pralinkárnou. Kousek odsud občas odchytává paní v bílém plášti oběti, aby jim změřila tuk nebo cholesterol, což je tedy mimořádně zákeřná praxe…

Jsem natěšená – Amali totiž nabízí výběrovou kávu a to je pro nás důvodem k velkému očekávání.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

S objednávkou není problém, chceme klasické espresso, obsluha ví, jak má vypadat. Zaujalo mě, že zde obsluhují muži. A rovnou dva! Pro mě příjemné zpestření. To se moc často nestává. Většinou se totiž potkáváme s ženami.

Bar s kávovarem vypadá udržovaně, vše zde má své místo, svůj skoro až precizní řád. Kávovar, který naprosto sedí do interiéru, je čistý. Jediné, co trochu vadí, jsou barevné utěrky obtočené okolo obou trysek.

„Doporučila bych je umístit pod kávovar nebo vedle něj, aby neshazovaly dojem z kávovaru a nenaznačovaly určitou nepořádnost. Naštěstí tyto utěrky skutečně používají na očištění trysky na páru. Tedy nejde pouze o doplněk baru.

Páku na kávu pěkně vyčistili. Čeho jsem se ale nedočkala, bylo odpuštění vody před nasazením páky. Což bych zde nečekala. Co se týče extrakce, vešli jsme se do 30 sekund.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Chuťově jsme s espressem spokojeni. Byla opravdu cítit výběrová káva a já si opět po nějaké době při hodnocení kaváren skutečně pochutnala. Počáteční acidita přecházela v silné hořké, ale příjemné tělo. Dostatečná crema a objem nápoje v šálku, jak má být.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino bylo připraveno metodou latte art. Pěna po okraj šálku, která však byla lehce bublinková. Teplota nápoje pak lehce vyšší. Celkový dojem ale poměrně slušný.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Dáváme čtyři body z pěti možných, srážku mají na svědomí drobné chyby při přípravě kávy.

Doporučení – Dejte si kávu, pozorujte cvrkot v obchodním centru, vyzkoušejte místní skvělé pralinky a pak se vyhněte paní, co vám bude chtít změřit tuk. A den bude mít smysl…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *