ps.cafe_

TEST KAVÁRNY P.S: CAFÉ. PODNIK S NEJASNÝM NÁZVEM I POSLÁNÍM

Do kavárny P.S: café, která sídlí v Opavě kousek od centra, hned u řeky, jsme dorazili ráno ještě před otevírací dobou, nicméně ochotná servírka nás vpustila dovnitř. Protože ještě drahnou dobu obě přítomné slečny připravovaly kavárnu do provozu, měli jsme dost času si prohlédnout interiér.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bílé rámečky s vyšisovaným dřevem, levandule, kam se podíváš, komody, vázičky, obrázky – zkrátka Provence v Opavě… Člověk si místy připadá spíše jako v prodejně dekorací, než si všimne, že v prodejně skutečně je, protože na některých věcech jsou cenovky a můžete si je rovnou odnést…

Jakkoli jsme byli vpuštěni dovnitř před otevírací dobou, obslouženi jsme až notně po ní, což připisujeme značnému spěchu obou slečen při přípravě kavárny do provozu – neškodilo by možná přijít malinko spíše.

Co se týče přípravy kávy, tak jsme bohužel přes vysoký bar nic nezahlédli, proto, jak to děláme vždy v těchto případech, nebodujeme, ale hodnotíme jen slovně. Jediné, co jsme mohli ohodnotit, je servis a  chuť obou káv.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso mělo dostatečnou cremu i objem okolo 30ml, takže základ v pořádku. Ale jak dlouho probíhala extrakce? To bychom museli hádat.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V P.S: café mají spíše více praženou kávu, pravděpodobně styl Itálie s robustou. Espresso bylo totiž poměrně hořké, s nevýraznou aciditou a silným tělem bez náznaku jakéhokoliv ovoce. Vsadíme se však, že většině zákazníkům tato průměrná chuť, kam si skoro musíte přidat mléko, vyhovuje a chutná. Zvyk je železná košile.

U cappuccina jsme se dočkali dokonce i přípravy metodou latte art a z šálku na nás koukalo srdíčko. Mléčná pěna byla pěkně po okraj šálku, i poměrně krémová struktura se držela. Teplota byla akorát k pití.  Chuť, i na to hořké espresso, sladká po mléce.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – P.S: café je typicky ženskou kavárnou. Dokážeme si představit, že sem chodí ženy poklábosit a na dortíky. Případně si koupit nějakou dekoraci domů. Pánské osazenstvo bychom tu asi nečekali.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Doporučení  – Méně je někdy více a v případě opravdu zhusta zaplněného interiéru opavské kavárny P.S: café to platí dvojnásob. Kavárna by si měla ujasnit, zda je prodejnou, skladem i vzorkovnou, nebo kavárnou – oboje dohromady je podle nás příliš.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *