qualt

TEST KAVÁRNY: PODNIK QALT U KUŘÍHO RYNKU STOJÍ ZA NÁVŠTĚVU

Pokud milovníka kávy „nespolkne“ na jeho pouti po Kuřím rynku oblíbená kavárna Desítka, pak hned za rohem může zapadnout do malinké kavárničky s názvem Qalt cafe.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Při hledání adjektiv snad nejlépe sedne slovo domácké – tak to tady vypadá. Vždy minimálně u jednoho stolečku sedí hosté, kteří si přátelsky povídaji se servírkou, jakoby sem chodili každý den.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

A právě obsluha dává tomuto nenápadnému podniku minimálně dvacet procent navíc – máme štěstí na milou, tak akorát upovídanou servírku, která nevelký prostor zaplňuje příjemnou náladou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Při objednávce dokonce dostaneme na výběr ze dvou možných káv, což zdaleka není v ostravských kavárnách pravidlem. Volíme standardní směs, ať pijeme to, co většina zákazníků.

Příprava vypadá vcelku slušně. Kávovar i celá pracovní plocha je čistá. Páku veselá servírka pěkně očistila od zbytků předchozí porce. Pěchování tamperem jsme bohužel nezahlédli, odpuštění vody, které je naprostým základem, byť ještě ne ve všech kavárnách, naštěstí proběhlo.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Extrakce espressa byla v normě do 30 sekund, espresso mělo dostatečný objem, crema byla jasně zřetelná a pokrývala celý povrch espressa. Chuťově spíše standardnější hořkost s minimální aciditou. Espresso bylo vyvážené, bez znaků nepříjemného stahování v ústech.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 

Cappuccino se přípravou shodovalo a tryska na mléko byla utřena hned po použití. Na cappuccinu nás však nečekal žádný obrázek, takže mírné zklamání. Pěna byla ale pěkně po okraj šálku a tvořila krémovou strukturu. Dalo se ihned pít, takže teplota v pořádku. Chuťově hodně mléčné, lahodně krémové.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

 

Závěr – Qualt café se řadí mezi ty kvalitnější podniky v Ostravě, jen o sobě musí dát více vědět – například na facebooku je posledních deset fotek nikoli o kávě, ale výhradně o nejrůznějších slaných koláčích…

Doporučení  – Vzhledem k omezenému prostoru by tady asi jen těžko mohla proběhnout důvěrná obchodní schůzka nebo ještě důvěrnější rande…. Ale příjemné posezení s kamarády, kolegy či známými, to rozhodně doporučujeme!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *