amadeus

TEST KAVÁRNY: VÍTEJTE V AMADEUS CAFE, VÁŽENÍ, TADY SE ČASY NEMĚNÍ

V Amadeus Cafe se rekvizity kavárenského života nemění. Hudební nástroje na stěnách a všudypřítomné noty odkazují na světově proslulého skladatele už pěknou řádku let, stejně jako nábytek…

A očividně sem chodí hosté, kteří to tady právě takhle mají rádi – vedle u stolku sedí dvě starší dámy a ke kávě si dávají dortík, opodál si pán středního věku čte noviny.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bude i káva a její příprava taky retro? Naštěstí se moje obavy rozplynuly. I když postarší kávovar mě nechával pořád v napětí. Velice příjemná obsluha se práce ujala pěkně hbitě a ve výsledku samotné přípravě nemám co vytknout.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Páku obsluha dosucha vyčistila hadříkem, což nebývá zvykem zdaleka ve všech kavárnách. U odpuštění vody bylo zřejmé, že je tady naprosto automatické. A o očištění trysky na páru ani nemluvě.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Extrakci kávy jsem také měřila a do třiceti sekund jsme se vešli. Přípravou na mě tedy udělali skutečně dojem. S chutí obou nápojů to už bylo poněkud horší.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Na první pohled jevilo espresso dostatečnou cremu a objem. Měla jsem však tušení, že půjde v šálku o značný poměr robusty. Po ochutnání se mi to jen potvrdilo. Velmi hořké. Až stahující ústa. Opravdu. Toto jsem dopít nemohla.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino nás nepřivítalo žádným obrázkem, takže trošku zklamání. Co do kvality mléčné pěny, tak ta byla krémová a po okraj šálku. Naštěstí nás žádný retro sněhulák s bilou kapucí v šálku nečekal. Teplota cappuccina byla v normě, dalo se akorát pít.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V chuti však bylo cítit výrazně hořké espresso, což způsobilo, že cappuccino nebylo tolik lahodné.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Dáváme tři a půl bodu z pěti možných, přípravu kávy tady zvládají na jedničku, jen ta káva samotná by mohla být lepší…

Doporučení  – Jakmile pojedete okolo nebo tady budete čekat na tramvaj, bez váhání vstupte. Postarají se tady o vás, jen to bude malinko ve stylu retro.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *