TESTY KAVÁREN: VE SKLEPENÍ KAROLINY NEZAŽIJEŠ PŘÍLIŠ PSINY
Kavárny se nacházejí na různých místech. A my se nevyhybáme žádnému z nich. Testovali jsme už kavárny klasické, kočičí, pojízdné, zahraniční…
Pro další pokračování našeho seriálu jsme navštívili kavárnu v úplně nejnižším podzemním patře obchodního centra Forum Nová Karolina. Jde o kavárnu U mě, kterou najdete hned u vchodu do supermarketu Albert.
Zdá se, že tady ještě předtím, než začal platit zákon proti kouření v restauracích a kavárnách, chodili na cigárko snad všichni manželé a přátelé nakupujících žen.
Testujeme totiž ještě těsně před zahájením účinnosti zákona a v kavárně se dá hustý kouř doslova krájet…
Bodová stupnice
- 1 bod – Tohle se nepovedlo
- 2 body – Není to úplný propadák
- 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
- 4 body – Skoro dokonalé, ale…
- 5 bodů – Wow!!!
Všude je plno, takže si sedáme na dvě barové stoličky, odkud máme perfektní přehled, co se nejenom v podniku, ale především u kávovaru děje.
Obsluha kmitá, občas prohodí pár slov se štamgasty, kteří zde mají zjevně bezmála domovské právo, ale novým hostům, tedy nám, se fakt věnuje až po dobrých deseti minutách… A úsměvu, toho tolik žádaného atributu, se nedočkáme vůbec…
Když školím v kavárnách baristy, tak jim vždy říkám, že kromě špičkové práce s kávovarem je zapotřebí pracovat i s hostem, jehož nezajímá, že máte dnes špatný den. Bohužel úsměv a vstřícnost k zákazníkovi stále není pravidlem.
S prací obsluhy u kávovaru jsem nadmíru spokojená. Vše probíhalo, jak má, a zcela automaticky. Kávovar i tryska na páru udržovaná v čistotě. Vyčištění páky od kávového puku taktéž. A odpuštění vody probíhalo před každou přípravou. Extrakce espressa se pohybovala okolo 26 sekund. Technicky zvládnutá přípravu by tu tedy byla.
Slovníček pojmů
Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.
Espresso na první pohled vypadalo skvěle. Crema se řádně držela na povrchu a s objemem do poloviny malého šálku vybízelo k pití. Chuť však byla opakem. Velmi, ale velmi hořké bez náznaku jakékoliv acidity. Tipuji směs s robustou.
Cappuccino je na tom o něco lépe. I přes výraznou chuť espressa si udrželo nasládlou mléčnou chuť. Potěšil nás i latte art s krémově lesklou pěnou. Teplota akorát k pití.
Závěr – Dáváme tři body z pěti možných, srážku má na svědomí obsluha, která věnuje úsměv a přednost jen štamgastům, a také chuť espressa.
Doporučení – Ve vitríně venku jsou mimořádně lákavé zákusky a záviny – na ty vám doporučujeme zajít, pokud vás přepadne chuť na cigaretu…