
V OPAVSKÉ KAVÁRNĚ 9 ŽIVOTŮ UTÍKÁ ČAS POMALU A KULTIVOVANĚ
Opavská kavárna 9 životů v Růžové ulici je třetí kočičí kavárnou, kterou jsme v rámci pravidelných každotýdenních testovacích reportáží navštívili a přesvědčila nás, že káva, kočky a noblesa mohou velmi dobře existovat pohromadě.
Na první pohled zaujme kultivovaná kavárna s příjemným interiérem, v němž distinguovaně polehávají krásné kočky a hraje k tomu nenucená tlumená hudba.
Kdo ze čtenářů znáte kočičí kavárny, jistě jste si všimli, že někde jsou kočky vychované a přijdou až poté, co je přilákáte, jinde vám zase bez ostychu naskáčou na stůl i na hlavu…
Tady nikoli – kočky tu mají hrdé a klidné – polehávají v pelíšcích a občas se líně projdou po kavárně podívat, kdo že přišel na návštěvu…
Avšak náš testovací seriál hodnotí především kávu a nikoli kočičí plemena, takže si objednáváme espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví.
Bodová stupnice
- 1 bod – Tohle se nepovedlo
- 2 body – Není to úplný propadák
- 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
- 4 body – Skoro dokonalé, ale…
- 5 bodů – Wow!!!
Marně se z místa u stolku natahujem nad vysoký bar, aby jsem viděla barmance pod ruce při přípravě kávy. Vysoké bary přestávám mít v kavárnách skutečně ráda, není nad ty nízké, kdy krásně vidíte na ruce baristy a máte vlastně z návštěvy kavárny ještě větší zážitek.
Proto jdem na obhlídku baru a sledujem pozorně práci barmanky. Vyčištění páky jsem bohužel nepostřehla, takže je nemohu hodnotit, odpuštění vody se bohužel nekonalo a dokonce ani trysku na mléko si ihned po přípravě cappuccina slečna neočistila. A s espressem s časem 17 sekund se též moc nepochlapila. Vzhledem k pěknému prostředí tak trochu zklamání.
Slovníček pojmů
Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.
Opět tedy sedíme společně u stolku a čekáme napjatě na kávu. Espresso mělo sice hutnou pevnou cremu a objem okolo 30 mililitrů, s jeho chutí jsme se pohybovali někde v Itálii. Hořké, silné tělo, žádná acidita či jiné zpestření.
Cappuccino průměrné. Latte art se nekonalo, částečně patrné bublinky. Naštěstí jsme nepotkali žádného sněhuláka a mléčná pěna byla pěkně po okraj šálku. Teplota akorát k pití. Co se týče chuti, spíše nevyvážená, na jazyku malinko drhla chuť espressa, síla kávy spíše slabší.
Závěr – K lepší známce chybí malinko. Vynikající interiér, kde kočky nehrají hlavní roli, ocení i ten, kdo si je nepřišel pomuchlat. Nevtíravá kvalitní muzika, pozorná obsluha, ke kávě kousek čokolády a tři deci minerálky zdarma! Stačí doladit práci s kávou a známka může být příště vyšší.