zamecka.top_

V ZÁMECKÉ KAVÁRNĚ SE ZASTAVIL ČAS. V TOM DOBRÉM I ZLÉM

Zámecká kavárna v ostravské Zámecké ulici má styl – interiér prozrazuje, že majitelé nešetřili na vybavení, mimořádně působivý je například lustr, ale i další artefakty podniku, od kožených sedaček přes vinotéku ve stěně až po barevné zdi…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Kavárna má bezesporu atmosféru, v mírně zšeřelém prostředí úžasně pomalu ubíhá čas, zatímco venku centrum pulsuje převánočními nákupy a všeobecným shonem.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Interiér se mi líbí, nicméně po chvíli vytahujem hodnotící blok a to už jdou pocity stranou, jde se na hodnocení. Za barem na sebe upozorňuje krásný bílý kávovar, který umocňuje pocit lehké vznešenosti v prostoru. Při objednávání mám trošku problém s espressem. Prý jestli si dám piccollo. Už dlouho jsem neslyšela, že by se mě obsluha zeptala na piccollo. Úsměvné až smutné.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Příprava kávy vypadala vcelku slušně. Očištění páky se konalo. Vodu slečna taktéž odpustila. Co jsem ale nezahlédla, tak čištění trysky na mléko. Při našem odchodu vypadala ale z dálky docela čistá. Extrakce espressa se vešla někde mezi 20 až 30 sekund. Teď už jenom chuť.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Na espressu se držela crema a objem se zdál být v normě okolo 30 ml. Co se týče chuti, tak pro mě horší průměr. Velmí silné, hořké až zemité a zásadité espresso není to, na čem bych si pochutnala. Pravděpodobně směs i s robustou.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

V chuti cappuccina se espresso drželo zuby nehty. A i přes našlehanou mléčnou pěnu s lehkými bublinkami jsem cítila výraznou hořkost espressa, která celkový chuťový dojem bohužel kazila. Latte art jsme neobdrželi. Zato jsme obdrželi spoustu pěny v šálku. Tzv. klasické cappuccino, nebo spíše jeho starší typ.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Personál by se mohl o kávě toho více dozvědět, neškodilo by znát základní pojmy, nestrašit kavárenské povaleče piccollem a dávat si pozor na práci s kávovarem.

Doporučení – Stačí přivřít oči a cítíte se opravdu skoro jako na zámku. Prostředí je rozhodně zajímavé a kavárně svědčí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *